Kollegan besköts när han röjde snö

Shing Hans kollega besköts med ett soft airgun när han plogade gångvägar i Husby. Kollegan chockades och är nu sjukskriven.
Shing Hans kollega besköts med ett soft airgun när han plogade gångvägar i Husby. Kollegan chockades och är nu sjukskriven.
En våg av skottlossningar med luftvapen sveper nu över Kistaområdet. En skola och en förskola har beskjutits – och plogbilsförare har attackerats.

– Att avgöra om man blir hotad med en soft airgun eller en riktig pistol är nästan omöjligt, säger Stephan Kiernan, närpolischef i Kista.

Två män i 18-årsåldern stod några meter från plogbilen i Husby och skitade med ett vapen mot förarens huvud. Två skott avlossades.

Rutan på plogbilen höll, men föraren blev svårt chockad.

Männen greps senare och det konstaterades att vapnet var ett soft airgun – ett luftvapen med plast- eller järnkulor som ammunition. Händelsen inträffade den 3 februari.

– Det är läskigt, det känns som att personer tar till värre och värre saker mot oss, säger Shing Hans, plogförare på Beab, som arbetar med vägunderhåll i området.

Hans kollega som besköts är sjukskriven och Shing Hans ­beskriver en växande oro bland arbetskamraterna.

Jenny Pettersson, chef för Beab, berättar att företaget ser allvarligt på händelsen och att de sedan en tid alltid försöker vara två personer med när de är ute och arbetar.

– Fortsätter den negativa utvecklingen kommer vi att behöva beskydd för att utföra arbetet, ­säger hon.

Den senaste månaden har nio incidenter anmälts där luftvapen varit inblandade i Kista och Husby – senast den 21 februari då rutor i en fastighet på Bergengatan sköts sönder. Två veckor innan besköts Kista grundskola och förskolan Solrosen i Husby, där flera fönsterrutor förstördes.

Västerortspolisen utreder nu flera brott där vapnet som använts misstänks vara en soft airgun. Stephan Kiernan, närpolischef i Kista, menar att det inte är någon skillnad mellan att bli hotad med en riktig pistol eller ett pistolliknande föremål.

– Den upplevda rädslan och hotet för brottsoffret skiljer sig inte, det innebär samma ångest.

Han tror också att valet av soft airgun ibland är taktiskt från förövarnas sida eftersom de som döms för exempelvis rån med ett luftvapen sällan döms för grovt rån.

Sven Erik Alhem, före detta överåklagare, håller med.

– Lagarna är för mesiga. Ofta hamnar dessa brott långt ner på straffskalan. Man bör se över rättstillämpningen för den typen av brott.

Det är 18-årsgräns på att bära eller använda en soft airgun. Ändå får många ungdomar tag på dem.

– Föräldrarna måste rycka in och ta ansvar. Många av de här ungdomarna har inget konsekvenstänkande. Drar de en soft airgun mot en polis eller väktare kan konsekvensen bli ödesdiger. De kan bli skjutna och skadade, ­eller i värsta fall dödade, säger Stephan Kiernan.