Kollegor fick falska hånbrev

Länskriminalpolisen utreder ett misstänkt dataintrång i Järfälla kommun.

Någon har skickat könsord och förolämpningar i kommunens namn.

Det misstänkta dataintrånget i en anställds arbetsmejl ska ha begåtts någon gång mellan söndagskvällen den 4 november och måndagsmorgonen den 5 november.

Enligt anmälan har någon gått in i tjänstemannens mejlkonto och skickat mejl till anställda i kommunen som innehållit förolämpningar och könsord.

Den som gått in på mejlkontot har, enligt anmälan, även läst oöppnade mejl.

Enligt Hans Berkvall, tillförordnad it-chef i Järfälla kommun, är bakgrunden att en tjänsteman tappat sin arbetsmobiltelefon.

Personen som hittade mobilen stoppade sedan in sitt sim-kort i den.

– Vi tittade på mejlen som skickats till kollegor. Det var inga grova mejl, mer av skämtsam art. Det låter som ett harmlöst pojkstreck, säger Hans Berkvall.

Om en medarbetare tappar mobiltelefonen ska det alltid polisanmälas och anmälas till kommunens it-avdelning, säger Mats O Johansson, informationschef i Järfälla kommun.

Hur ser ni på det som hänt?

– Man ska försöka hantera det så säkert att ingen obehörig kan komma åt telefonen. Det är viktigt att använda pinkod och låskoder.

Länskriminalpolisen har inlett en förundersökning om misstänkt dataintrång.

– Det kan finnas möjlighet att spåra ip-adressen. Samtidigt kan det vara svårt att bevisa vem som suttit framför tangentbordet, säger Morgan Larsson, förundersökningsledare vid länskriminalpolisen.

Straffskalan för dataintrång är alltifrån dagsböter till fängelse i två år.

Fakta

Dataintrång

Under det första halvåret 2012 ökade antalet anmälda dataintrång i landet med 99 procent, till 2 920.

Bakom intrången står allt från tjänstemän som slår i register som de inte har rätt till, till privatpersoner som kapar Facebookkonton. Källa: brå