ANNONS

Kollegorna kämpar för Sameer

Sameer Farhan hoppas att Migrationsverket ska ändra sig och bevilja honom uppehållstillstånd, efter att hans advokat gjort ett nytt försök att stoppa utvisningen.
Sameer Farhan hoppas att Migrationsverket ska ändra sig och bevilja honom uppehållstillstånd, efter att hans advokat gjort ett nytt försök att stoppa utvisningen.
ANNONS

Klädd i blåställ står Sameer Farhan, 51, böjd över en trasig bil. Han är förman, med en handfull anställda under sig, och leder arbetet på avdelningen.

Allt skulle kunna vara som vanligt, om det inte vore för tårarna som fyller ögonen när vi börjar prata.

Det var i somras som chockbeskedet kom. Sameer Farhan fick besked om utvisning. Han överklagade, förgäves, till Migrationsdomstolen.

I förra veckan var utvisningen nära att bli verklighet, men då grep hans advokat in igen och la fram olika skäl till varför det vore för farligt för Sameer Farhan att återvända till Irak.

Nu väntar han på ett nytt beslut från Migrationsverket. Hela arbetsplatsen, vars ägare tagit på sig att betala för advokaten, håller andan.

– Det spelar ingen roll vad advokaten kostar. Han är en av oss och självklart gör vi allt för att hjälpa honom. Han är livrädd för att åka tillbaka till Irak. Han har suttit i fängelse där tidigare och känner sig hotad om han åker tillbaka. Nu har hela hans familj flytt därifrån, de är utspridda över olika länder. Så vad ska han göra där? Vad händer om han tvingas tillbaka? frågar sig Suheil Musa, vd på Pewe Billackering i Arninge.

Tanken var att Sameer Farhans fru och två av hans barn, som just nu är på flykt från Irak, skulle till Sverige. Nu är allting oklart, vart ska de ta vägen om han utvisas?

– Jag vet inte var de är. Kommer de att hamna i vattnet på Medelhavet? Jag är mycket orolig, säger han.

Känslorna blir översvallande, han går ut en stund.

ANNONS

Det hans chef, vd:n Suheil Musa, och alla andra kollegor inte begriper är varför Sameer Farhan inte kan få stanna. Han har jobbat på företaget de senaste åtta åren, förutom när han varit sjuk i diskbråck och ryggproblem under 2,5 år. I dag är han frisk och fullt arbetsför igen.

Men det är just sjukskrivningen, och hans frånvaro från arbetet under sjukdomen, som är orsaken till att Migrationsverket och Migrationsdomstolen inte beviljar honom permanent uppehållstillstånd.

Sameer Farhan återvände nämligen till Irak en period för att där, samtidigt som han levde gömd, opereras för diskbråck. Därmed fick han inte sjukpeng från Sverige längre, vilket hade behövts för att frånvaron från arbetet skulle ha varit giltig.

Nu bedömer myndigheterna att frånvaron lett till att Sameer Farhan inte har tillräcklig stark anknytning till den svenska arbetsmarknaden för att få stanna, trots att han jobbat här sedan 2007.

– Sameer åkte till Irak för att bli frisk, då väntetiden inom vården var lång och han led. Han riskerade mycket när han åkte tillbaka, men han ville bli frisk. Nu straffas han, säger Soheil Musa.

Efter åtta år i Sverige har Åkersbergabon Sameer Farhan fått besked att han ska utvisas. Hela arbetsplatsen, en bilverkstad i Arninge, kämpar för att han ska få stanna.

– Han är en av de bästa vi har, säger vd:n Suheil Musa.

Fakta

”En fyrkantig tolkning”

Migrationsverkets bedömningar är för snäva, anser advokaten Nina Norberg. Men verket försvarar sig:

– Regelverket är tydligt, säger Robert Kollberg.

Just nu ser Migrationsverket över Sameer Farhans fall igen, sedan hans advokat Nina Norberg framfört att det vore för farligt för honom att återvända till Irak.

Att komma från Irak gör i sig inte att personer får stanna, det beror bland annat på var i landet de kommer från.

– Framför allt framför jag att det allmänna säkerhetsläget i Irak blivit kraftigt försämrat. Generellt sett har Migrationsverket en för sträng praxis när det gäller utvisningar till Irak, säger Nina Norberg.

Hon tycker också att det låter som att man gjort en för strikt bedömning i Sameer Farhans fall, gällande att han inte bedöms ha en tillräckligt stark anknytning till arbetsmarknaden.

– Det låter som att de gör en fyrkantig tolkning av reglerna, men jag har nyss tagit över ärendet och är inte helt insatt. Nu ska jag bevisa hans skyddsbehov, den andra frågan är redan prövad.

Enligt Robert Kollberg, chef för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm, är dock inte reglerna för fyrkantiga.

– Regelverket är tydligt. Vistas man utomlands en längre tid tappar man anknytning till Sverige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.