ANNONS

Kolonilotter naggas i kanten av Riddersviksprojektet

Riddersvik, koloniförening, detaljplankritik
Mia Mathiasson är mycket kritisk till detaljplanen för Riddersvik, som enligt henne kommer att drabba koloniföreningen hårt.
Byggplanerna för Riddersvik får stora konsekvenser för koloniföreningen i området.
– Vi mister mark och får ”allmän gångväg” och antagligen även mopedtrafik genom området. Trots att vi gjort allt för att påverka planen har vi inte fått något gehör, säger föreningens ordförande Mia Mathiasson.
ANNONS

Den nya detaljplanen för Riddersvik, som just varit ute för granskning, innebär inte bara ett nytt, stort bostadsområde med 700 bostäder där trädskolan tidigare låg – den påverkar också grannar och närbelägna verksamheter.

Problem med stölder

En sådan är Föreningen Riddersviks kolonilotter, som ligger i backen mot vattnet bakom Riddersviks gård. Här vill staden öppna upp området och göra det mer tillgängligt för allmänheten. Det ska framförallt ske genom att öppna upp en parkväg från Riddersviks gård ner genom koloniområdet. Mia Mathiasson befarar att det kommer att leda till ökad trafik genom området, inte minst med mopeder.

– I dag går folk genom området, och det är helt okej. Men det får inte bli för mycket. Vi har redan problem med stölder – de har till och med grävt upp och stulit potatis, berättar hon när vi går genom området.

Riddersvik, Hässelby, 700 nya bostäder

Skiss över det planerade byggprojektet i Riddersvik med 700 bostäder. Koloniområdet ligger längst till vänster på bilden, bakom Riddersviks gård. Illustration: Stockholms stad

Lotter kapas av

Nere vid vattnet vill staden dessutom bredda strandvägen genom att ”jämna till” koloniområdet, vilket i praktiken betyder att en odlingslott försvinner helt och fyra andra mer eller mindre halveras.

– Det är så onödigt. På stadsdelen säger de att ”det är ju bara att ge dem ny mark, ni har ju massor”. Men de förstår inte att arrendatorerna har lagt ned sin själ i det här. Varje dag på sommaren är de här och fixar och donar. Det är deras plätt på jorden sedan decennier.

”Social verksamhet”

Omkring två tredjedelar av lotterna arrenderas av kvinnor, som ofta är lite äldre. Ungefär hälften av medlemmarna har utländsk bakgrund.

– Det handlar inte bara om att odla gurka, det är en social verksamhet också, precis som det var tänkt, säger Mia Mathiasson.

ANNONS

Stadsplaneraren Peter Lundevall på stadsbyggnadskontoret bekräftar att ett antal av koloniföreningens lotter kommer att beröras av förslaget.

– Det är riktigt att vi gör mindre justeringar. Det beror på att vi vill ha en större yta för allmänheten nere vid vattnet, så att man kanske kan breda ut en filt eller så. Men vi vill att koloniföreningen ska vara kvar, vi ser ett kulturhistoriskt värde i det.

Riddersvik, koloniområde, detaljplan, kritik

Här kommer flera odlingslotter att kapas av och en av dem att helt försvinna när staden vill bredda området nere vid vattnet. Koloniföreningens ordförande Mia Mathiasson kommer att överklaga detaljplanen. Foto: Anders Göransson

Blir kvartersmark

Den planerade gången i mitten behövs, menar han, för att folk ska kunna ta sig genom området när det nu går från att vara icke detaljplanelagt området till kvartersmark.

– Vi behöver säkerställa att folk kan röra sig genom området, det är tanken med den här mittgången. Samtidigt skriver vi in en särskild bestämmelse om att det är enbart  i mitten man kan gå. Det är inte orimligt att allmänheten fortsatt på stadens mark kan komma in och se de fina odlingarna.

Eventuell mopedtrafik bör gå att försvåra med hjälp av grindar eller liknande menar han.

Beslut vid årsskiftet?

Enligt stadens förslag ska föreningen också ha fortsatt underhållsansvar för en raststuga med redskapsförråd intill koloniområdet. Men enligt Mia Mathiasson har stugan blivit ett knarktillhåll och vandaliseras var och varannan helg. För föreningen vore det bättre om stugan helt enkelt revs.

– De hade inte sådana rivningstankar under samrådet. Vi får fundera på vad det innebär, säger Peter Lundevall.

Granskningen av detaljplanen avslutades i veckan. Nu ska förvaltningen sammanställa ett granskningsutlåtande och ta ställning till eventuella förändringar. Planen är att detaljplanen kan godkännas i stadsbyggnadsnämnden framåt årsskiftet.

 

 

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.