ANNONS

Kolonin – ljuset i coronamörkret

Sundbybergs Koloniträdgårdsförening. Hur är det att ha tillgång till en kolonistuga i corona-tider? Vicky Ritzén och Hasse Ritzén.
Vicky och Hasse Ritzén stående vid stugan i Sundbybers koloniträdgårdsförening.
En del kastar sig i soffan med tv-spel på hemestern. Andra kör en roadtrip.
Men Vanja Sever och Hasse och Vicky Ritzén, de drar till sitt andra hem där de blir ett med naturen.
– Alla borde ha en egen täppa, säger Vicky.
ANNONS

När corona satte fällben för utlandsresor, släktträffar, weekends och festivaler blev hemestern ett faktum. En del packade bilen för en roadtrip till en okänd del av Sverige, men för 70-plussarna Vanja Sever och Hasse Ritzén var destinationen enkel.

I över 15 år har de båda haft kolonistugor i Sundbyberg.

– Vi har varit här nästan varje dag sedan mars, säger Hasse.

Sundbybergs Koloniträdgårdsförening. Hur är det att ha tillgång till en kolonistuga i corona-tider? Vicky Ritzén och Hasse Ritzén har mycket bärbuskar i sin koloniträdgård. På bilden: Röda vinbär.

Vicky Ritzén och Hasse Ritzén har mycket bärbuskar i sin koloniträdgård. Foto: Christian Lärk.

Koloniområde med 100 år på nacken

För 100 år sedan bestod koloniområdet mellan Duvbo och Hallonbergen av en stor åker. I slutet av första världskriget hotades Sverige av en stor matbrist, priserna var höga och magarna hungriga. Kolonistugorna hade precis gjort entré i Stockholm och blev snabbt hem för potatisplantorna i hopp att göra arbetarna självförsörjande.

I dag är det inte bara potatis som odlas i marken. Hasse Ritzén, som är suppleant i Sundbybergs trädgårdsförening, har förvisso några plantor, men även vinbär, krusbär, jordgubbar, morötter och rabarber. I träden finns det äpplen, päron och plommon.

– Jag kan inte så mycket om det här egentligen, jag är mest ute i boden och fixar. Men jag gör det hon ber mig att göra, ler han och nickar mot sin fru Vicky Ritzén.

Sundbybergs Koloniträdgårdsförening. Hur är det att ha tillgång till en kolonistuga i corona-tider? Vicky Ritzén och Hasse Ritzén.

Hasse Ritzén, suppleant i Sundbybergs Koloniträdgårdsförening, med frun Vicky Ritzén. Foto: Christian Lärk.

ANNONS

Familjebesök

Tack vare kolonistugorna har både Vanja Sever och Hasse Ritzén kunnat ha sociala liv med besök av barn, barnbarn och vänner.

Anna Lindhagen såg till att vi har kolonilotter i Stockholm

– Många här i området är i riskgruppen, men vi har kunnat träffas ändå för vi är utomhus och håller avstånd. Men jag saknar att kramas, säger Vanja.

Hasse och Vicky håller med, det har verkligen varit en samlingsplats för barn och barnbarnen.

– Alla borde ha möjligheten. De som bor i villa är priviligerade, de har sina sommarstugor och båtar. Men alla borde ha en egen täppa, säger Vicky.

Sundbybergs Koloniträdgårdsförening. Hur är det att ha tillgång till en kolonistuga i corona-tider? Ordförande i föreningen Vanja Sever i hennes koloniträdgård. På bilden vid ett av sina äppleträd.

Vanja Sever, ordförande i Sundbybergs Koloniträdgårdsförening. Foto: Christian Lärk.

Ovanligt ändå

Trots sällskapet och möjligheterna har livet på kolonin inte varit som vanligt. Pubkvällar och en drös med aktiviteter har ställts in. Den årliga ljuskvällen där alla kolonister tänder lampor och lyktor i trädgårdarna kommer inte kunna hållas, de är rädda att det blir för många besökare.

– Men vi har faktiskt haft ett bröllop här. Det är andra gången sedan 40-talet och det skulle ha varit 70-80 gäster, men det minskade till 22. Vi har haft studenter och födelsedagarna. Vi försöker följa reglerna så gott det går, säger Vanja.

Det har varit en kall sommar, det kallaste juli på 50 år. På Vanjas lott står ett växthus som nås av solen i princip hela dagen. Där inne syns stora tomater och vindruvor, men än så länge är de lika gröna som blasten på växterna.

Sundbybergs Koloniträdgårdsförening. Hur är det att ha tillgång till en kolonistuga i corona-tider? Ordförande i föreningen Vanja Sever och Hasse Ritzén, suppleant.

Ordförande i föreningen Vanja Sever och Hasse Ritzén, suppleant. Foto: Christian Lärk.

Vad betyder det att ha kolonilott?

– Det är rogivande. Man har sina egna grönsaker och egna projekt. Jag har odlat i 35 år – det krävs tålamod. Det finns inget som är så gott som att äta sitt eget, eller stoltheten att ge bort det, säger Vanja.

– Jättemycket, det är som att bli av med tio kilo bly från axlarna, säger Hasse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.