ANNONS

Koloniodlare tvingas bort

Josef Yachouh, Pejman Kashani, Cevad Köylüoglu, Samantha Rossi och Marja-Leena Vehviläinen protesterar mot planerna på att flytta koloniområdet.
Josef Yachouh, Pejman Kashani, Cevad Köylüoglu, Samantha Rossi och Marja-Leena Vehviläinen protesterar mot planerna på att flytta koloniområdet.
"I praktiken får man börja om från noll på den nya platsen", säger Samantha Rossi.
"I praktiken får man börja om från noll på den nya platsen", säger Samantha Rossi.
"Om de flyttar området slutar jag. Jag orkar inte börja på nytt", säger Bengt Johansson som odlat sin lott sedan 1982.
"Om de flyttar området slutar jag. Jag orkar inte börja på nytt", säger Bengt Johansson som odlat sin lott sedan 1982.
Sollentuna kommun vill bygga en fotbollsplan med konstgräs på Tegelhagens koloniområde - och flytta lotterna in i naturreservatet.

Medlemmarna är förkrossade och vädjar till kommunen om att få stanna.
ANNONS

– Om de flyttar området slutar jag. Jag orkar inte börja på nytt, säger Bengt Johansson som odlat sin lott sedan 1982.

När Mitt i Sollentuna besöker Tegelhagens koloniområde står han på knä och hukar över en rad med salladslök. En svettpärla blänker till i pannan när han tittar upp och kisar mot försommarsolen.

– Det här är bra jord att odla i. När jag var på den här platsen första gången 1976 var det ett gult, böljande vetegärde här. Om man flyttar lotterna in i skogen skulle ta flera år av hårt arbete innan man gjort naturmarken brukbar, säger Bengt Johansson.

Bakgrunden till kommunens planer är behovet av mark till en konstgräsplan för 11-mannafotboll. I mitten av maj presenterades en utredning av möjligheten att flytta hela koloniområdet in i Tegelhagens naturreservat.

– Det finns väldigt begränsat med mark i södra Sollentuna för en fullstor 11-mannaplan, och i förarbetet har koloniområdet identifierats som en möjlig lämplig plats, säger Manfred Holmelin, förvaltningschef på trafik- och fastighetskontoret.

För föreningen kom informationen som en chock. Enligt Samantha Rossi, sekreterare och styrelseledamot, är en absolut majoritet av medlemmarna emot en flytt.

– Kommunen verkar inte förstå att en odlingslott inte är något man bara kan flytta hur som helst. I praktiken får man börja om från noll på den nya platsen, säger hon.

Många av medlemmarna är dessutom äldre, och flera har eller har haft problem med hälsan.

En av dem är Pejman Kashani som odlat sedan 2012. Efter att han opererats för blodpropp ser han fram emot att slå av lite på takten och förvalta de senaste årens hårda arbete.

ANNONS

– Det här är den bästa terapin för mig, att vara här och umgås med andra. Då kopplar jag av från alla bekymmer, säger Pejman.

Just den sociala aspekten är något som odlarna hela tiden återkommer till. Josef Yachouh berättar att det var på lotten han lärde sig tala svenska, och Fleming Lausen berättar på telefon från sjukhuset att han för allt i världen hoppas på att få ha kvar sin lott – sin livskvalitet – när han bli utskriven igen.

Cevad Köylüoglu, som odlat sedan 2011, håller med.

– Jag skulle ha blivit deprimerad för länge sedan om jag inte hade det här, säger han.

Uppdraget att hitta en plats för konstgräsplanen kommer från början från kultur- och fritidsnämnden. Nämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) förstår oron.

– Jag förstår att den här frågan är känslig, jag äger en kolonilott själv. Det tar tid att skapa en ny kolonilott. Men erbjudandet att flytta in i naturskyddsområdet skulle kunna ses som ett bra sätt att skydda kolonilotterna, säger han till Mitt i Sollentuna.

Samtidigt står politikerna och väger två starka intressen mot varandra.

– Vi har redan idag 3500 ungdomar i Sollentuna fotboll och föreningen fortsätter att växa. Det är en väldigt viktig ungdomsverksamhet, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.