Kolsvart i Huddinge – för att kommunen ska spara

Irene Wester, Stuvsta, vid en nedsläckt trappa vid tågstationen.
Irene Wester, Stuvsta, vid en nedsläckt trappa vid tågstationen.
Var det mörkt på din gata imorse?
Kommunen har bestämt att släcka gatulamporna en timme innan solen går upp – och tända dem senare på kvällen.
Orsaken? Pengar ska sparas.

Stuvsta station, flera gator i Stuvsta, Visättra, Fullerstaparken, Mossvägen, Segeltorp, centrala Huddinge, Flemingsberg och Myrängen.

Släckta lampor på Mossvägen, Huddinge.

Släckta lampor på Mossvägen, Huddinge.

Därifrån har invånarna rapporterat att gatubelysningen tänts allt senare eller släckts allt tidigare det senaste dygnet.

Förvånad Stuvstabo

En av dem är Irene Wester i Stuvsta. Hon blev förvånad när hon gick till pendeltågsstationen i tisdags morse vid 06– tiden.

Helt plötsligt, vid 06:10-tiden, släcktes lamporna. Det var mulet och betydligt mörkare än i dag, på onsdagsmorgonen.

Jag tänker på alla läskiga saker som kan hända

Irene Wester

Hon felanmälde direkt till kommunen och blev ännu mer förvånad av svaret som hon fick.

Irene Wester, Stuvsta, vid en nedsläckt trappa vid tågstationen.

Irene Wester, Stuvsta, vid en nedsläckt trappa vid tågstationen.

– Jag fick beskedet att man valt att släcka lamporna innan solen går upp av besparingsskäl. Jag tänker att det kan finnas andra sätt att spara på. Jag tänker på alla läskiga saker som kan hända när det är mörkt, säger hon.

Orolig för stölder

Hon befarar att cykelstölderna kan öka vid Stuvsta station, och att invånare kan ramla i halka som kan uppstå under vintern.

Jag tänker också på alla barn som kanske måste kliva upp tidigt

Irene Wester

– Vi har jätteproblem med cykelstölder. Det blir inte lättare av att det är alldeles kolmärke. Jag tänker också på alla barn som kanske måste kliva upp tidigt för att pendla till skolan eller fritids. Och halkrisken är ju jättestor med tanke på årets snöröjning. Min gata är rena isgatan, säger Irene Wester.

Har du också mörkt på din gata? Skicka gärna bild eller rapportera till Mitt i.

Kommunen sparar 80 minuter

Så här skriver kommunen i ett svar till Irene Wester: (Kommunen bekräftar också till Mitt i att syftet är att spara pengar.)

”Gällande besparingsåtgärder på belysning i kommunen. Det är inget fel på belysningen.

Kommunen kommer att justera tiden i ungefär 40 minuter för upptändning och 40 minuter för nedsläckning, det vill säga att det kommer att vara mörkt när lamporna tänds och släcks. Totalt 80 min mindre brinntid per dygn.”

Så här såg det ut i Stuvsta i morse:

Fakta

Invånarna reagerar

Flera reagerar på mörkret.

En av dem är Stuvstabon Pauline Darnelius.

” I tisdags morse var det jättemörkt på Kräpplavägen när jag gick till station. Det var lite obehagligt, jag trodde att något var fel. I dag är det klarare och månen lyser. Det är lite tidigt att släcka lamporna klockan 06.”

På Mitt i Huddinges Facebooksida skriver folk:

”Detta prövades i Linköping i mitten av 90-talet. Kostnaderna som mörkret förde med sig skenade i väg fullständigt!”

”Det här måste väl vara ett skämt?”

”Mörkt på Mossvägen och Fullerstaparken. Trafikfarligt för gående och cyklister. Otryggt om man har anlag för mörkrädsla.”

”Med tanke på alla tjälskador och annat elände så finns det ju även dom som är synskadade på ett eller annat sätt oavsett ålder och behöver ljuset för att kunna ta sig fram. Finns ju lagar om tillgänglighetsanpassning.”

”Becksvart i Huddinge c..samma i Flemingsberg när jag kom till jobbet. Med tanke på all trafik och gångtrafikanter utan reflexer som springer över vägen så känns det sådär…”

”06:30 blev det beckmörkt i Segeltorp. Lamporna brinner hela natten men inte när det är som mest folk ute på gator och gångvägar.”

”Helt vansinnigt dumt! Barn som går själva till skola och fritids riskeras att bli påkörda vid oupplysta övergångsställen. Tänker på Edboskolan i Skogås !”

Kommunen backar – tänder gatlyktorna tidigare igen