ANNONS

Kolsvart på flera håll i Huddinge

Vid bron över järnvägen från Stuvsta till Huddinge är det kolsvart.
Vid bron över järnvägen från Stuvsta till Huddinge är det kolsvart.
Gatlampan har varit trasig sedan länge.
Gatlampan har varit trasig sedan länge.
Katharina Sjöström tillsammans med sina döttrar Flora och Siri Östberg.
Katharina Sjöström tillsammans med sina döttrar Flora och Siri Östberg.
Vintern är på väg och det blir mörkt tidigt. Men på flera håll i kommunen är belysningen dålig.

– Det är helt svart. Det är väldigt obehagligt, säger Katharina Sjöström, Stuvsta.
ANNONS

Vid bron över järnvägen mellan Stuvsta och Huddinge finns det bara ett gatljus – och det är trasigt sedan länge. När Mitt i Huddinge är på plats är det becksvart vid passagen. En av de Stuvstabor som reagerat på att gatubelysningen varit trasig sedan länge är Katharina Sjöström som bor i området.

– Vi mötte några här förut som gick förbi med ficklampor. Det känns inte som att det ska behövas när man bor i en tätort, säger hon.

Katharina Sjöström går över bron tillsammans med sina döttrar Flora och Siri flera gånger om dagen. För ungefär en månad sedan tröttnade hon på att en av gatlamporna vid bron var trasigt, vilket gör att bron är helt försatt i mörker.

– Kommunen vidarebefordrar mina felanmälningar till sina entreprenörer. Men sedan händer det ingenting. Droppen var när jag fick veta att entreprenören har tio arbetsdagar på sig att åtgärda fel. Nu har det gått 40 arbetsdagar sedan jag anmälde. Jag uppfattar det som ett hån och jag tycker att det är nonchalant mot oss kommuninvånare, säger hon.

Även på andra platser i kommunen är det väldigt mörkt om kvällarna. Ett antal Huddingebor har hört av sig till Mitt i om att Terapivägen i Flemingsberg är kolsvart på grund av trasig gatubelysning. Även vid Montessoriförskolan Tusenkedjan är gatubelysningen trasig.

Hittills i november har kommunen fått in 135 felanmälningar när det gäller gatubelysning. Lars Lantz, verksamhetschef för gatu- och parkdriftavdelningen, säger att verksamheten har högt tryck just nu.

– Den här tiden ökar felanmälningarna. Det räcker med att en lampa slocknar för att folk ska uppleva det som väldigt obehagligt, med all rätt, säger han.

Lars Lantz berättar också att det finns ett stort eftersläp.

– Vi har ett underhållningsberg framför oss och på sikt kan det bli ännu större problem.

ANNONS
Fakta

135 anmälda fel i november

Hittills i november har kommunen fått in 135 felanmälningar av gatubelysning i Huddinge.

Det vanligaste felet är att lampan slutat lysa och behövs bytas. Men i vissa fall är det armaturen som är trasig, vilket ofta tar längre tid.

Enligt kommunen blir ungefär en gatlykta om dagen påkörd av bilister.

Enligt upphandling har kommunens entreprenörer tio dagar på sig att åtgärda ett fel.

Hur tycker du att belysningen fungerar i Huddinge?

Flera kommuninvånare tycker att det känns otryggt i mörkret.

17.00

Kristin Brolin:

– Det är bra belysning där det går mycket folk men inte så bra där inte så många passerar. Men jag känner mig inte särskilt otrygg även fast man märker på vintern att det egentligen inte finns så mycket lampor.
Per Östberg:

– Just här vid bron är det dåligt, annars vet jag inte om belysningen i kommunen är särskilt dålig. Jag är mest rädd för att jag ska köra på något eller någon när jag cyklar i mörkret. Jag känner mig inte otrygg.
Arne Kjellström:

– Lampan vid bron har varit trasig i säkert minst en månad. Jag tycker det är bra att kommunen uppdaterar till nya energisnåla led-lampor. Men de måste underhålla dem också.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.