ANNONS

Kom in på sin drömskola

724 elever sökte plats i årskurs 6 i Internationella Engelska skolan i Järfälla, bara 124 kom in. Däribland Johanna Eriksson som stått i kö i sex år. ”Det känns jättebra, men lite pirrigt.”
724 elever sökte plats i årskurs 6 i Internationella Engelska skolan i Järfälla, bara 124 kom in. Däribland Johanna Eriksson som stått i kö i sex år. ”Det känns jättebra, men lite pirrigt.”
Internationella Engelska skolan är Järfällas i särklass populäraste grundskola – med 7 400 elever i kö. Discplinen lockar.

– Engelska skolan är bra på att sätta gränser, säger föräldern Sofia Eriks­son.
ANNONS

Nu börjar skolan igen. I 12-åriga Johanna Erikssons mage pirrar det lite extra. Efter sex år i kö har hon kommit in på sin drömskola – Internationella Engelska skolan i Järfälla.

– Jag vill gå i en lugn skola. Man lär sig mer på lektionerna då, får bättre kunskaper, säger Johanna.

När antagningsbeskedet kom brast mamma Sofia Eriksson ut i dans hemma i Viksjö.

– Det gnagde i mig att hon kanske inte skulle komma in. Som jag ser det är inget annat alternativ fullgott. Jag vill ge min dotter samma goda grund som mina söner har fått, säger Sofia.

Ena sonen lämnade en kommunal skola där det inte var lugnt en enda lektion. Efter bara någon vecka på Engelska skolan kom han förundrad hem: ”Mamma, jag kan höra en knappnål falla i klassrummet”.

– Man drillar barnen i vad som gäller från början. Det är så självklart att det är tyst på lektionerna. Att man respekterar när läraren pratar. Engelska skolan är bra på att sätta gränser, säger Sofia.

Från början var hon tveksam till att sätta sina barn i en friskola, utifrån tanken att alla barn ska ha samma möjligheter. Nu tänker hon annorlunda.

Alla har ju samma möjligheter. Om man ställer sig i kö.

Internationella Engelska skolan är Järfällas i särklass mest populära grundskola. I kön står just nu 7 400 barn.

ANNONS

En förklaring till populariteten är ett betygssnitt högt över de kommunala skolornas.

– Men framförallt väljer föräldrar oss för att de vill ha ordning, trygghet och arbetsro i skolan, säger rektorn Nils Rutqvist.

Varje vecka får han samtal från förtvivlade föräldrar med barn i olika kommunala skolor.

– De pratar om kränkningar som inte tas om hand och bönar om att jag ska ta in deras barn. Men det kan jag ju inte. Jag skulle önska att vi kunde ta in fler, säger Nils Rutqvist.

Anneli Jeppsson på barn- och ungdomsnämndens kansli uppmanar berörda föräldrar att ta kontakt med kommunen.

– Om man vill gå i friskola ska man göra det av pedagogiska skäl, inte för att det är stökigt i den kommunala skolan. Alla har rätt till en bra skolmiljö, säger hon.

Agneta Landin, som är rektor på kommunala Söderhöjdens för- och grundskolor, tycker inte att friskolor generellt är bättre på att skapa studiero.

– Däremot kan elevunderlaget vara annorlunda, där vårdnadshavare har förmåga att ta ett större ansvar för sina barn. Hos oss får vi som personal många gånger vara både föräldrar och lärare och jag törs påstå att min personal är väldigt duktig på att förena dessa båda roller, säger hon.

Fakta

Vittra näst mest populära skolan

I en mejlenkät har 26 grundskolor tillfrågats om eventuell elevkö. 14 skolor har svarat.

till friskolor: Internationella Engelska skolan: 7 400 elever, Vittra: 783 elever, Växthuset: oklart antal.

till kommunala skolor: Björkebyskolan: 59, Olovslundskolan 15–20, Kolarängsskolan: 5–10 elever i varje årskurs, Fjällenskolan: 15–20 elever. Lundsskolan: 7 elever.

Kommunala skolor utan kö: Neptuniskolan, Tallbohovsskolan, Nybergsskolan, Ulvsättraskolan, Iljansbodaskolan, Källtorpsskolan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.