Kom som flykting – bodde granne med Hells Angels

Asmahan Saeed, 24, kom som flykting från Somalia till Sverige 2008. Hon kom till ett familjehem på Moravägen i Boo, och fick mc-klubben Hells Angels som granne.
Asmahan Saeed, 24, kom som flykting från Somalia till Sverige 2008. Hon kom till ett familjehem på Moravägen i Boo, och fick mc-klubben Hells Angels som granne.
Den omstridda villan som Hells Angels hyr på Moravägen i Boo.
Den omstridda villan som Hells Angels hyr på Moravägen i Boo.

Hon bodde granne med Hells Angels på Moravägen första tiden som flykting i Sverige. Mitt i har träffat Asmahan Saeed som kom från Somalia för åtta år sedan och engagerar sig i nyanlända flyktingar.

Asmahan Saeed, 24, har en sjal runt huvudet. Hon ler ofta. Samma dag som vi ses deltar hon i en konferens som Nacka kommun anordnar, där kommunen ska försöka förmå såväl privatpersoner som stora byggbolag att ställa upp bland annat med bostäder åt nyanlända i Nacka.

Mitt i Nacka träffar Asmahan Saeed några veckor efter att det blev känt att kommunen lagt ett bud på villan på Moravägen i Boo som mc-klubben Hells Angels hyr.

I förra veckan berättade tidningen att flera grannar hade reagerat starkt mot att ett eventuellt flyktingboende skulle flytta in i villan och i helgen gick Aftonbladet ut med uppgifter om att flera grannar anlitat en mäklare för att själva kunna köpa huset, för att undvika att flyktingar flyttar in.

Asmahan Saeed bodde själv i ett familjehem på Moravägen, när hon kom som flykting till Sverige från Somalia som 16-åring, i ett hus som låg bara ett par hundra meter från den omskrivna villan.

– Det var jättelugnt och fint, ett tryggt ställe. Grannarna var fina, det var aldrig några problem, minns hon.

Hon visste om att Hells Angels bodde i ett av husen.

– Jag träffade dem aldrig men jag såg deras bilar.

Hon kom till Sverige och Nacka i december 2008.

Hon säger att hon lämnade Somalia för att det var svårt att bli självständig och oberoende där, och för att det rådde krig och fattigdom.

– Det var inte tryggt.

Hon minns första tiden som hon bodde på Moravägen:

– Det var läskigt. Jag höll mig inomhus i en eller två månader för att jag var rädd, jag hade aldrig träffat vita människor tidigare.

Hur blev du bemött?

– Det gäller att ge och ta, man kan inte försöka få alla att tycka om en. Det var både positivt och negativt men mest positivt. Men du måste kämpa, du måste skaffa utbildning och bostad.

Varför känner människor oro för flyktingar?

– De hör om terrorister och om vissa personer som är psykiskt sjuka, det är det de tänker på. Men det händer ju saker hela tiden, även bland svenskar.

De som kommer till Sverige gör det av en anledning, för ett bättre liv, säger hon.

Förstår du oron?

– Visst, jag kan förstå att man blir orolig, men det är viktigt att ge människor en chans.

Har Sverige förändrats när du bott här?

– Ja, när jag kom var det mycket bättre, man hade alla möjligheter att lyckas. I dag verkar det svårt, det är tufft för dem som kommer.

Hon tror inte att det leder någonstans att säga nej till flyktingar i det egna bostadsområdet.

– Hells Angels bodde där hur länge som helst och ingen sa något. Nu ska det kanske flytta in 16- och 18-åringar. Vad tror grannarna att de ska göra? Det är viktigt att ge dem en chans, det är inte så att de förstör hela Moravägen.

Hon tror att ungdomar som placeras på det här sättet, i ett vanligt villasamhälle, har större chans att lyckas att komma in i samhället än om de placeras i invandrartäta områden.

Hon pekar på sig själv som exempel. När hon bodde på Moravägen såg hon vilket bra liv hon kunde leva i Sverige:

– I dag har jag två jobb och ett förstahandskontrakt.

Hon jobbar dels som undersköterska i äldrevården, dels med ungdomar i stödboende.

Vad skulle du säga till människor som är på väg att få flyktingboende som granne i Nacka, kanske som grannarna på Moravägen?

– Låt de här barnen och ungdomarna få chansen. De är som dina egna barn.