ANNONS

Kombuchan bubblar i Bagarmossen

Fredrik Pettersson, Kombucheriet
- ”Kombucha, fast god”, det har varit vår ledstjärna, säger Fredrik Pettersson.
För fem år sen bryggde Fredrik Pettersson och Ai Lin Lee sin kombucha hemma på köksbänken.
Nu har Kombucheriet byggt upp ett eget mikrobryggeri mitt i Bagarmossen.
ANNONS

I en gammal industribyggnad i Bagarmossen hittar man Kombucheriet som drivs av Fredrik Pettersson och Ai Lin Lee. Under dukarna i de stora kärlen ligger deras ”Kombicha” och jäser.

Fredrik Pettersson, Kombucheriet

Under dukarna blir te till kombucha. Foto: Niklas Thim

Så vad är kombucha?

– Det är fermenterat te. Säger man bara fermenterat te låter det jätteskumt, men öl, vin och cider är också fermenterade drycker. Det blir en syrlig och lätt kolsyrad dryck. Kombucha kan smaka väldigt olika. Det kan smaka fränt och lite mer som medicin. Det finns även kombucha som smakar som läsk. Vi vill att kombucha-drickare ska känna igen att det är kombucha. ”Kombucha, fast god”, det har varit vår ledstjärna, säger Fredrik Pettersson.

Kombucheriet

Varje flaska tappas upp för hand. Foto: Niklas Thim

När Fredrik Pettersson och Ai Lin Lee drog igång bestod produktionen av några hinkar hemma på köksbänken.

– Det var en stor gatuloppis i Bagarmossen 2015. Jag ville rensa ur vindsförrådet, men Ai Lin ville hellre göra kombucha och sälja. Jag visste knappt vad det var då, men Ai Lin hade gjort det hemma sen 2007, säger Fredrik Pettersson.

ANNONS

Så de samlade ihop pet-flaskor som de diskade ur och fyllde upp med sin hemmabryggda kombucha.

– Det gick åt ungefär 100 flaskor och folk tyckte om det. Året efter gjorde jag en enkel etikett och en webbsida. Vi byggde långsamt hemifrån köksbänken och har växt organiskt. Vi har köpt mycket begagnat, det här är gamla mjölktankar till exempel, säger Fredrik Pettersson.

Fredrik Pettersson, Kombucheriet

När kombuchan är färdigjäst och smaksatt tappas den upp för hand. Efter det är den redo att levereras till restauranger, caféer och butiker.

– Fram tills i höstas levererade jag allting på lådcykel. Jag har väl cyklat min beskärda del med leveranser, säger Fredrik Pettersson.

Kombucha

Andra kombuchabryggare i Stockholm

Kvarterets Kombucha, Södermalm

Svensk Kombucha, Årsta

Mothers Brewing Kombucha, Stockholm

Kombucheriet, Bagarmossen

Kalejdoskop Kombucha, Rönninge

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.