ANNONS

Kommentarer blir polissak

Kristin von Szalay och Fabian Westerberg menar att utseendefixeringen på de sociala nätverken är stor.
Kristin von Szalay och Fabian Westerberg menar att utseendefixeringen på de sociala nätverken är stor.
Umgänget på sociala medier leder till en anmälan varannan dag i Nacka polismästar­distrikt, där Tyresö ingår.

– Det finns kommentarer som ”gör världen en tjänst och ta livet av dig”, berättar niondeklassarna Kristin och Fabian.
ANNONS

På sociala medier som Kik, Ask och Secret går det bra att med påhittade identiteter eller anonymt tycka till om högt och lågt. 15-åringarna Kristin von Szalay och Fabian Westerberg på Strandskolan säger att det som diskuteras mest är om någon är attraktiv – ett sammanhang där tjejer råkar betydligt mer illa ut än killar.

– Om en kille lägger ut bilder där han visar magen får han positiva kommentarer. Men om en tjej är det minsta lilla avklädd får hon massor av kritik, säger Fabian.

Kristin von Szalay tippar att det ofta är andra tjejer som ligger bakom elakheterna.

– Folk kan sprida falska rykten helt medvetet. Förmodligen vill de locka fram en reaktion, eller att personen i fråga ska bli ställd. Man måste bara lära sig att inte bry sig om anonyma elakheter, ­säger hon.

Något av det värsta Fabian och Kristin sett i de här sammanhangen är när folk ombeds försvinna från jordens yta med kommentarer som: ”gör världen en tjänst och ta livet av dig”.

– Ofta är det för att någon lagt ut ett klipp som andra inte tycker är märkvärdigt. Men så gör man bara inte, säger Kristin.

Magnus Duvnäs, rektor på Strandskolan, berättar att skolledningen och pedagogerna ska hantera de konflikter som uppstår i elevernas vardag på nätet på samma sätt som om de skett på skolgården.

– Om någon är ledsen och det påverkar relationerna på skolan gör vi ingen skillnad, säger han.

Han upplever att både han och medarbetarna generellt har för dålig kunskap om hur de sociala nätverken fungerar och hur de påverkar barnen. Till våren ska skolan därför bjuda in en expert på området.

ANNONS

I de anmälningar som kommer in till polisen i Nacka rubriceras brotten ofta som ofredande, olaga hot eller förtal, men även här förekommer utpressningsfall.

Till exempel har en 15-årig flicka från Tyresö nyligen polisanmält utpressning på Kik. Hon hade skickat bilder på sig själv till en person som hon på Kik uppfattat som en snäll kille. När hon inte ville träffa personen hotade han med att lägga ut bilderna på nätet.

Enligt Christer Andersson, IT-forensiker vid Nackapolisen, kommer det ungefär varannan dag in polisanmälningar som berör sociala medier.

Men polisen brottas med att reglerna för att få ut information från till exempel Kik ändrats. Enligt Kanadensisk lagstiftning krävs ­sedan ett halvår tillbaka ett åklagar­beslut innan polisen kan skicka en förfrågan.

– Hittills har vi fått ett åklagarbeslut en gång. Innan kunde vi enkelt få svar inom ett par dagar, ­säger Christer Andersson.

Fakta

Kända fall av nätmobbning

Innan 15-åriga Amanda Todd i Kanada begick självmord 2012 lade hon ut en video på Youtube där hon berättade att hon utsatts för utpressning och förföljts av en man som hon skickat bilder till.

13-åriga Hannah Smiths pappa menar att det sociala nätverket Ask bär skulden till hans dotters självmord i England 2013. Dottern fick upprepade kommentarer där det påpekades att hon var ful och borde ta livet av sig.

En 13-årig flicka i Kumla tog sitt liv sedan en man hotat att lägga ut filmer där hon poserat naken på nätet. I februari dömdes mannen till 3,5 års fängelse. Han hade försökt få ett 20-tal flickor att posera nakna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.