ANNONS

Så kommenterar kollegorna Mogerts avgång

"Helt oacceptabelt", säger Liberalernas Lotta Edholm.
"Helt oacceptabelt", säger Liberalernas Lotta Edholm.
"Helt oacceptabelt". Så kommenterar Liberalernas oppositionsborgarråd Lotta Edholm Roger Mogerts agerande. Hon får medhåll från övriga politiska partiers företrädare.
ANNONS

 

LIBERALERNA

– Jag är naturligtvis upprörd. Att Roger Mogert (S) uppenbart använt sin maktposition för att trakassera kvinnor är naturligtvis helt oacceptabelt. Men det är bra att Socialdemokraterna nu tar konsekvenserna av det och säger att han inte kan vara kvar. Mitt hopp är att kraften i #metoo gör att det går att förändra det klimat i samhället, och i olika typer av organisationer, som gör att övergrepp kan fortgå. De som utsatts måste bli lyssnade på, övergrepp måste utredas och förövare ska inte tillåtas fortsätta kränka, säger Lotta Edholm (L).

MILJÖPARTIET

Miljöpartiets borgarråd Daniel Helldén Åsa Lindhagen och Katarina Luhr vill inte kommentera Mogerts avgång, utan hänvisar till finansborgarrådet Karin Wanngård. Men de hälsar genom sin pressekreterare att sexuella trakasserier är helt oacceptabelt och förkastligt.

ANNONS

CENTERPARTIET

Centerns gruppledare Karin Ernlund:

– Det är tydligt att detta är ett samhällsproblem som ingen bransch och inget politiskt parti är förskonade från. I kölvattnet av #metoo måste alla politiker ta ansvar och visa ledarskap, och vi har påbörjat ett internt arbete för att alla ska känna sig trygga och välkomna i Stockholmscentern. Jag hoppas att vi kan fortsätta diskutera detta över partigränserna, så som det startade i Maktens korridorer.

SOCIALDEMOKRATERNA

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har skrivit följande uttalande:

”I samband med att den här gruppen startades så har det kommit in information om beteende och agerande som inte är acceptabelt. Han inser allvaret i det som hänt. Konsekvensen blir att han lämnar sina uppdrag. Det är bra. Vi verkar i en förtroendebransch, och han har brustit i det förtroendet. Då finns det bara en konsekvens av det, och det är att lämna.”

MODERATERNA:

– Moderaterna i Stockholms Stadshus står givetvis bakom nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp. Det är viktigt att drabbade träder fram och partierna tar ansvar och vidtar åtgärder, säger Anna König Jerlmyr (M) oppositionsborgarråd.

FEMINISKT INITIATIV

Mitt i har sökt FI för en kommentar.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Mitt i har sökt SD för en kommentar.

VÄNSTERPARTIET:

– Det som har framkommit är fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det här visar på hur viktigt #metoo varit för så oerhört många kvinnor, och hur mycket det betyder för att synliggöra trakasserier och övergrepp, lägga skulden där den hör hemma och se att det också får konsekvenser, säger äldre- och personalborgarrådet Clara Lindblom.

KRISTDEMOKRATERNA

– Jag är chockad och får kalla kårar. När man som politiker pratar om mänskliga rättigheter och fattar beslut om jämställdhetsplaner då blir det väldigt osmakligt att samtidigt hänge sig åt trakasserier. Detta är inte ett acceptabelt beteende. Oss politiker ska man kunna ställa högre moraliska krav på, säger Erik Slottner, gruppledare. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.