ANNONS

”Staden får se till att göra om och göra rätt”

Cecilia Obermüller (MP), avgående ordförande i stadsdelsnämnden.
Cecilia Obermüller (MP), avgående ordförande i stadsdelsnämnden.
Planen för 770 lägenheter i Mariehäll upphävs. Bromma stadsdelsnämnds avgående ordförande Cecilia Obermüller (MP) och stadsplaneraren Carla Hedberg på stadsbyggnadskontoret kommenterar länsstyrelsens beslut.
ANNONS

Länsstyrelsen upphäver detaljplanen för 770 lägenheter i Mariehäll, i det kvarter som kallas för Archimedes. Detta på grund av bristfälliga utredningar och regleringar i planen. Beslutet presenterades på onsdagskvällen.

Cecilia Obermüller (MP), avgående ordförande i Bromma stadsdelsnämnd och partiets gruppledare i stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad, menar att staden nu behöver arbeta för att bostäderna ska kunna byggas.

– Självfallet ska man inte bygga ovanpå föroreningar. Staden får se till att göra om och göra rätt, så att bostäderna byggs. Det är bra att det upptäcktes och att man nu tar tag i det, säger Cecilia Obermüller.

Hon tycker att föroreningarna i marken, som länsstyrelsen beskriver som cancerframkallande, borde ha upptäckts tidigare.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, jag har inte hunnit kolla. Man förutsätter att alla nödvändiga utredningar är gjorda innan man antar detaljplanen. Men något har gått fel och vad vet jag inte, jag har ännu inte pratat med stadsbyggnadskontoret.

Ska gå igenom beslutet noggrant

Carla Hedberg är stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret och har varit med och tagit fram planhandlingarna för de 770 bostäderna i Mariehäll.

Hur går ni vidare efter länsstyrelsens beslut?

ANNONS

– Genom att gå igenom länsstyrelsens beslut noggrant och försöka utvärdera och analysera vad staden och kontoret kan göra för att ta projektet vidare, säger Carla Hedberg.

Länstyrelsen skriver att det ”finns anledning att misstänka att föroreningssituationen är av betydligt större omfattning än vad som framgår i planhandlingarna”. Hur kan länsstyrelsens bedömning och den i planhandlingarna skilja sig så?

– Länsstyrelsens uppdrag är ju att bevaka hälsan och säkerheten för medborgarna. De tittar på det stora perspektivet. Planarbetet har gjort sin bedömning utifrån utredningar och underlag, tillsammans med exploateringskontoret och miljöförvaltningen.

– Det är inte helt olika bedömningar, länsstyrelsen anser att ytterligare utredningar behövs för att säkerställa att åtgärderna som föreslås i planen är lämpliga och tillräckliga. På platsen, som varit industriområde länge, finns en komplex föroreningssituation med bland annat klorerade kolväten. Markföroreningarna kommer att utredas vidare med stadens miljöförvaltning och i dialog med länsstyrelsen.

Länstyrelsen skriver även: ”Detaljplanen saknar också reglering av markbuller från flygplatsen.” Hur kommer det sig att en sådan reglering saknas?

– De vägledningar som finns kring markbuller är inte exakta utan kan tolkas på olika sätt. Staden och länsstyrelsen har haft olika syn på hur det ska regleras och hur den regleringen kan se ut. Staden har bedömt att det kan regleras efter gällande regelverk som finns för industribuller, medan länsstyrelsen menar att det måste föras in i planbestämmelserna.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) vill inte kommentera länsstyrelsens beslut. ”Stadsbyggnadskontoret håller på att analysera domen från länsstyrelsen, så i det här läget har vi inga kommentarer”, svarar Moderaternas pressavdelning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.