ANNONS

Så kommer Barkarbys nya tunnelbanestationer se ut

Visionsbild över nya tunnelbanestationen i Barkarby.
På stationen Barkarby kommer bänkarnas ersättas av konstverk.
Nu kan man ta en titt på hur de nya tunnelbanestationerna i Barkarby kommer se ut, efter att Region Stockholm har släppt så kallade visionsbilder. Och de två stationerna skiljer sig markant åt, vilket är en del av poängen.
ANNONS

Bygget av förlängningen av tunnelbanans blå linje, mellan Akalla och Barkarby, är i startgroparna. Under våren kommer arbetstunnlarna börja grävas ut och det hela väntas inte vara klart förrän om sex år.

Men redan nu kan man få en glimt av hur det kommer se ut vid öppningen. Region Stockholm har släppt så kallade visionsbilder över stationerna.

Konsten ersätter bänkarna

Den ena stationen, den som kommer heta Barkarby och ligga i anslutning till pendeltåget och busstrafiken, kommer prydas av konst av Irène Vestman. Men pryda är inte det enda konsten kommer göra, enligt Emma Sahlman, pressansvarig för Nya tunnelbanan på Region Stockholm.

– Konsten kommer verkligen vara en del av stationen. Hon har gjort jättestora stenskulpturer som ska föreställa en sorts visuell skrift. Stora symboler som påminner om bokstäver och som kommer gå att sitta på. Konsten ersätter bänkarna i Barkarby, säger hon.

I den andra stationen, som kommer byggas under den ständigt växande stadsdelen Barkarbystaden, kommer det se helt annorlunda ut. Vilket fyller en viktig funktion.

– Det är en fråga om tillgänglighet att stationerna enkelt går att skilja på. Det vet man ju själv, att vissa stationer där man är väldigt ofta behöver man bara kasta en snabb blick ut genom fönstret för att känna igen och veta var man är, säger Emma Sahlman.

”Konsten blir inte påklistrad i efterhand”

I Barkarbystaden görs konsten av konstnären Helena Byström. Här ska moln videoprojiceras på väggarna.

– Till skillnad från de äldsta stationerna så är konsten här med i planeringen av stationen från början. Det blir inget påklistrat som kommer i efterhand, säger Emma Sahlman.

Regions Stockholms visionsbild över hur Barkarbystadens tunnelbanestation kommer se ut.

På Barkarbystadens tunnelbanestation kommer moln videoprojiceras på väggarna. Foto: Region Stockholm//White Arkitekter

På sociala medier har en del Järfällabor uttryckt oro över att den moderna, snabbt framväxande stadsdelen och dess splitternya tunnelbanestation inte kommer ta fasta på historien i området ordentligt. Till exempel att det under Barkarbystaden tidigare låg ett flygfält.

ANNONS

– Det finns inga krav på att konsten i tunnelbanan ska vara en avspegling av vad som finns ovan jord. Tanken är snarare att konsten inte ska vara platsspecifik, säger Emma Sahlman.

– Men vad gäller just Barkarbystaden kan ju videoprojektionerna föra tankarna till att man flyger ovan molnen. Men det är bara min tolkning, lägger hon till.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.