ANNONS

Färre kommer att behöva försörja fler

Allt högre försörjningskvot väntar i många kommuner, dock ej i Sollentuna
Andelen unga (under 20) och äldre (över 65) ökar i de flesta kommuner i länet de kommande åren – dock inte i Sollentuna.
Att försörja sina äldre blir en allt större utmaning för invånarna i kommunerna i länet, enligt Stockholms Handelskammare.
ANNONS

En försörjningskvot visar hur många människor varje person i yrkesverksam ålder (20–64 år) behöver försörja genom sitt arbete.

En kvot på exempelvis 70 betyder att det på 100 personer i arbetsför ålder går 70 personer som antingen är yngre än 20 år eller äldre än 65 år.

Färre ska betala för fler i vård och omsorg

Enligt Stockholms Handelskammares rapport ”Låt oss prata om framtiden” får 16 av Stockholms läns 26 kommuner en högre försörjningskvot under åren fram till 2027 – enkelt utryckt ska färre betala för fler i vård och omsorg framöver.

– En tydlig trend är att en majoritet av kommunerna får en högre försörjningskvot, vilket innebär att gruppen som inte är i arbetsför ålder blir större relativt de som är i arbetsför ålder. Därför kommer det bli otroligt viktigt att människor som är i arbetsför ålder också kommer i arbete, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

”Mer välfärd krävs per investerad krona”

Hon menar att den förändrade försörjningskvoten behöver mötas bland annat med en effektivare välfärd och en öppenhet för tekniska lösningar och innovationer som leder till ”mer välfärd per investerad krona”.

I Sollentunas fall kommer försörjningskvoten emellertid faktiskt att minska från 75,5 till 72,9 från 2018 till 2017, enligt Stockholms Handelskammares prognos.

Det är dock fortfarande en högre kvot än i länet som helhet, där försörjningskvoten beräknas ligga på 68,4 procent år 2027.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.