Hästägare kan behöva göra sig av med djur

Torkan gör att hästar kan komma att behöva skjutas, varnar LRF
Den extrema torkan gör att hästar kan komma att behöva skjutas, varnar LRF
Den extrema torkan gör att djurägare har svårt att få tag på foder.
Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen, menar att hästägare måste förbereda sig mentalt på att inte kunna ha kvar sina djur.
– Så långt hoppas jag inte det ska behöva gå, säger Lotta Almqvist på Blåkulla Gård i Västerhaninge.

Den extrema torkan som ligger över norra Europa fortsätter att skapa problem. På en presskonferens som regeringen höll pratades det om utökade förskottsutbetalningar, krisstöd och lättnader i regelverken.

”Det är riktigt illa”

Alla som har mark med foder uppmanades att skörda dessa för att få fram mat till djuren, men enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF i Mälardalens ordförande Per Pettersson kommer det ändå inte räcka till.

– Här omkring är det riktigt illa. Vi pratar om mindre än en halv skörd foder till hästar, nötkreatur och får.

LRF har tidigare efterfrågat stöd från regeringen, men nu är deras största prioritet att hitta mark som de kan slå foder från.

– Pengar och ersättning är bra men det föder inga djur.

Unik jakt på foder i norr

Enligt honom är områden kring Stockholm mer eller mindre barskrapade på foder. I vanliga fall kan man få tag på en bal här och där, men nu säger foderleverantörerna blankt nej.

Situationen är så allvarlig att de för första gången har tvingats se över hur lantbrukarna söderöver kan köpa foder från markägare i nordligaste Sverige.

– Lokala torkor uppstår om inte varje år så i alla fall ganska ofta. Det brukar man kunna lösa inom regionerna, men nu är det torrt överallt. Ingen har någonting att sälja. Det har inte hänt förut.

– Vissa har till och med pratat om att köpa in foder från Algeriet, men risken är för stor att man får med frön till oönskade ogräs och insekter.

Hoppas inte behöva slakta

På Blåkulla Gård i Västerhaninge driver ägaren Lotta Almqvist Västerhaninge Ridskola. Torkan är påtaglig.

– Normalt får vi in cirka 300 balar, men i år har vi har bara fått in 198. Nu hade vi sådan tur att vi hade kvar en del balar sedan förra året, säger Lotta Almqvist.

Gårdens 35 hästar brukar få beta fritt, men hagarna håller på att torka ut och gården måste vara sparsamma med fodret.

– Vi brukar låta våra stora hästar gå i hagen och äta fritt från höhäckar. Men nu kommer vi få se till att de äter inne, säger Lotta Almqvist.

Kan ni bli tvingade att slakta djur?

– Så långt hoppas jag inte att det ska behöva gå. Det är mer att det är jobbigt ekonomiskt.

Lotta Almqvist äger och driver Blåkulla Gård i Västerhaninge.

Lotta Almqvist äger och driver Blåkulla Gård i Västerhaninge.

Mindre gårdar mest utsatta

De yrkesverksamma lantbrukarna är väl medvetna om problemen och gör allt de kan för att lösa dem. De som enligt Per Pettersson ligger värst till är de mindre gårdarna och stallen.

– ”Det löser sig” brukar vi höra från dem, men i år tror jag inte att det gör det. Så svår är torkan. Jag vill verkligen uppmana de som har häst att jaga fatt i foder, och det nu. Det är bråttom.

Hur ska de göra?

– De måste ringa alla de känner och kolla på Facebook. Men det kommer bli otroligt svårt och man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att man inte kommer att kunna ha kvar sin häst.

I värsta fall kan det röra sig om att behöva avliva hästen, menar han.

– Förskräckligt att skicka en häst på slakt i förtid, det är som en gammal kompis, men det är bättre än att de svälter ihjäl.

Finns det någon hjälp att få från er?

– Man får vända sig till sina kommungrupper och lokalavdelningar och se ifall de kanske kan hjälpa till, men det är väldigt många som letar och grovfodret kommer helt enkelt inte räcka till. Vi har ingen planerad hjälp förutom att försöka få tag på foder norrifrån men hur det sen fördelas kan jag inte svara på.