Nu kommer fästingbussen till Huddinge

Det är dags att vaccinera sig för att ta skydd mot de här rackarna.
Det är dags att vaccinera sig för att ta skydd mot de här rackarna.
Det är hög tid att vaccinera sig inför årets fästingsäsong.
Den 1 maj kommer fästingbussen till Huddinge centrum för att den som vill ska kunna vaccinera sig mot TBE.

Den privata mottagningen Vaccin direkt åker varje år runt på turné i Stockholm med sin vaccinationsbuss. Den 1 maj stannar bussen till vid Coop på Forelltorget i Huddinge centrum, för att sedan återkomma vid fler tillfällen under våren och sommaren. Tanken är underlätta för stockholmare som vill vaccinera sig mot TBE.

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Under 2016 anmäldes 238 TBE-fall i Sverige, de flesta i Stockholms, Uppsala och Södermanlands län.

– TBE är ojämnt spritt över landet. I Mälardalen och Stockholms skärgård finns och har det funnits under lång tid. Samtidigt bor det mycket människor här, som är ute i skog och mark, säger Ulrika Winterbacke som är läkare på Vaccin direkt.

Tre doser behövs

Grundvaccineringen som erbjuds i bussen består av tre doser där de första två tas med ungefär en månads mellanrum och den tredje ett år senare, inför nästa säsong. Sedan behöver man fylla på ungefär vart femte år.

Fästingar kan också bära på sjukdomen borrelia, och mot den finns inget vaccin. Till skillnad från TBE kan dock borrelia behandlas.

Utöver 1 maj så stannar fästingbussen till från klockan 12-16 den 14 och 28 maj, och därefter vid flera tillfällen under sommaren. Alla sommarens stopp hittar du här.