Nu kommer fästingbussen till Väsby

Viktigt att titta efter fästingar bakom öron och i hårbotten.
Viktigt att titta efter fästingar bakom öron och i hårbotten.
Den 2 maj fästingbussen till Upplands Väsby för att den som vill ska kunna vaccinera sig mot TBE.

Den privata mottagningen Vaccin direkt åker varje år runt på turné omkring Stockholm med sin vaccinationsbuss. Förutom den 2 maj kommer de också att stanna i Upplands Väsby den 30 maj, 20 juni och 18 juli. Den stannar vid Väsby centrum.

Smittospridare.

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Under 2016 anmäldes 238 TBE-fall i Sverige, de flesta i Stockholms, Uppsala och Södermanlands län.

– TBE är ojämnt spritt över landet. I Mälardalen och Stockholms skärgård finns och har det funnits under lång tid. Samtidigt bor det mycket människor här, som är ute i skog och mark, säger Ulrika Winterbacke som är läkare på Vaccin direkt.

Vaccineringen kostar 370 kronor för vuxna och 320 för barn under tolv år. Grundvaccineringen består av tre doser där de första två tas med ungefär en månads mellanrum och den tredje ett år senare, inför nästa säsong. Sedan behöver man fylla på ungefär vart femte år.

Fästingar kan också bära på sjukdomen borrelia, och mot den finns inget vaccin. Till skillnad från TBE kan dock borrelia behandlas.