Då kommer första röstsammanräkningen

Den som röstar får välja mellan tre alternativ.
Den som röstar får välja mellan tre alternativ.
Redan på söndag kväll kommer man att kunna ta del av det preliminära resultatet i folkomröstningen om Norrberget. Det säger Kristoffer Staaf, kanslichef i Vaxholms stad.

– Vi kommer att räkna rösterna ute i distrikten direkt efter att vallokalerna stänger på söndag (klockan 18, reds anm), precis som i de vanliga valen.

– Sedan skickas det till kommunhuset – så att vi kan lägga ut det preliminära resultatet på kommunens hemsida, säger Vaxholms stads kanslichef Kristoffer Staaf.

Hur snabbt går det?

– På valkvällen? Jag tror det går relativt fort. Det är nog klart vid 20 -21-tiden på söndagen, då kan nog det preliminära resultatet finnas på kommunens hemsida.

Preliminära siffror redan på söndagskvällen

Efter det preliminära valresultatet sammanställts och presenterats ska kommunens valnämnd sammanträda och fastställa den slutliga sammanräkningen. Valnämndens sammanträde är på tisdag 12/9 med start klockan 9.00.

Valnämnden ska då räkna med förtidsrösterna som eventuellt inte hunnit räknas i omröstningslokalerna på omröstningsdagen och granska förtidsröster som eventuellt  underkänts av röstmottagarna.

– Det går nog ganska fort, säger Kristoffer Staaf.

I vintras var Kristoffer Staaf den som fick ta emot namninsamlingen för folkomröstningen.

 Slutligt resultat på tisdag

– Så fort de är klara kommer man att anslå resultatet och lägga ut det på vår hemsida. Det sker nog runt lunch på tisdagen.

Enligt Kristoffers Staaf hade mer än 800 av Vaxholms 8 782 röstberättigade valt att förtidsrösta i mitten av veckan. Förtidsröstningen har skett i Rådhuset fram till och med i dag och avslutades nu på eftermiddagen (fredag 8/9).

Den som väljer att i stället rösta på själva valdagen (nu på söndag 10/9) gör det i den omröstningslokal som står på röstkortet.

Både räkningen av röster i omröstningsdistrikten på valdagen och valnämndens slutliga sammanräkning den 12 september är öppna för allmänheten.

Fakta

Här röstar man på söndag

  • Vaxholm Norr – Resarö skola (matsalen)
  • Vaxholm Nordost – Resarö skola (matsalen)
  • Vaxholm Väst – Kronängsskolan (stora aulan)  
  • Vaxholm Mit – Kronängsskolan (lilla aulan)
  • Vaxholm Sydost – Kronängsskolan (matsalen)
  • Vaxholm Öst – Rindö Skola
Källa: Vaxholms stad