Min lokala hjälte

Kommer landstingstoppen att återvända hem?

Torbjörn Rosdahl.
Torbjörn Rosdahl utanför landstingshuset i Stockholm.
Sollentunabon och tidigare lokalpolitikern Torbjörn Rosdahl (M) meddelade i torsdags att han avgår som finanslandstingsråd och ordförande för landstingsstyrelsen. Frågan är: kommer han att återvända till kommunpolitiken igen?

Varför avgår du?
– Det är tråkigt att bli gammal, jag blir sextioåtta nästa gång. Då är det naturligt att lämna politiken. Jag hoppas naturligtvis att det ska finnas några uppdrag någonstans, med den erfarenhet jag har, men min fru är glad att jag kommer att vara hemma mer.

Vad händer nu? Kommer du att engagera dig lokalt i Sollentuna igen?
– Jag sitter inte i fullmäktige för tillfället och tror inte att jag kommer att ställa upp i nästa val i Sollentuna. Jag tror att det är bra att yngre får styra Sollentuna. Men jag har inte hunnit tänka så långt. Jag berättade i torsdags att Moderaterna måste hitta en ersättare för mig och det kan ju ta till årsskiftet.

Vad är du mest nöjd med efter dina år i landstinget?
– Jag är stolt över många saker, men jag ska nämna två. Vi har genomfört historiska satsningar på sjukvården och kollektivtrafiken. Man tänker kanske mest på Nya Karolinska Solna, men vi har faktiskt satsat ännu mer på de andra sjukhusen.
När det gäller kollektivtrafiken är jag stolt över Stockholmsöverenskommelsen, som innebär tio nya tunnelbanebanestationer. Även tvärbanan, som projekteras för att gå vidare till Kista och Helenelund. Det kommer att dröja ett antal år innan den kommer till Helenelund, men det ligger inte alltför långt fram.

Finns det någonting som du ångrar?
– Alliansen har styrt landstinget i snart tre mandatperioder och gjort många bra saker. Fått bort vårdköer, köpt nya tåg till röda linjen och Roslagsbanan, med mera. Det går alltid att göra allting bättre, men det finns inget som jag ångrar.

Många förknippar dig med jämförandet av dyrare SL-kort och inköp av chipspåsar. Är det något som du ångrar?
– Nej det ångrar jag inte. Jag har blivit känd, vilket kan vara svårt som landstingsråd. Visst kan man tycka att det var orutinerat, men det bemötande jag får är alltid med glimten i ögat. Det är tacksamt att skoja om, men ingen gör det för att vara elak. Det tål jag.

Om du tänker tillbaka på din tid i Sollentuna, vad är du mest nöjd med där?
– Det första spadtaget på Silverdal och omdaningen av Sollentuna centrum. Även Satelliten och hela det ungdomsprojektet som blev en stor succé, och utbyggnaden av Attunda tingsrätt. Jag är stolt över att det finns ett rättscentrum i Sollentuna.

Vilken är den viktigaste politiska frågan i Sollentuna idag?
– Rent generellt så är det samma sak i Sollentuna som i landstinget: att ha ordning på ekonomin och sköta kärnuppgifterna. Det händer så otroligt mycket hela tiden, det fullkomligt exploderar i Sollentuna nu.