En bil kommer lastad med sommaraktiviteter

Taner Öcal, Vasilios Kalambokis och Martin Zamora packar bilen full med sommarnöjen.
Taner Öcal, Vasilios Kalambokis och Martin Zamora packar bilen full med sommarnöjen.
Taner Öcal, Vasilios Kalambokis och Martin Zamora från Vårby ungdom.
Taner Öcal, Vasilios Kalambokis och Martin Zamora från Vårby ungdom.
Ambulerande fritidsgårdar som åker runt i sina områden.
Ambulerande fritidsgårdar som åker runt i sina områden.
Besöksantalet på fritidsgårdarna i Huddinge dalar under sommaren, och därför har ett nytt koncept vuxit fram. Nu packar fritidsledarna en bil full med bollar och grillar och söker i stället upp ungdomarna där de håller till.

Varje morgon i juli packar fritidsledare från Vårby ungdom, Ungzon och Panncentralen en bil full med bollar, kubb, frisbeen, grillar, fiskespön och annat som hör sommaren till och söker upp ungdomar i kommunen.

Under första veckan har det bland annat grillats hamburgare, spelats volleyboll och varit vattenkrig ner på Vårby strandbad. Det har också dansats på dansbanan i Vårby gård och spelats fotboll vid Visättra sporthall.

Via instagramkontot mobilftg publiceras det dagligen inlägg var de spontana aktiviteterna kommer att vara.

Vill locka fler

Bakgrunden till initiativet är att färre ungdomar går till ungdomsgårdarna på sommaren.

– Vi har sett en dipp bland besökare på sommarn, speciellt om det är bra väder. Då ville vi göra något nytt och det här är en form av uppsökande verksamhet. Målet är också att möta upp fler ungdomar som bor i våra områden, som vi annars inte träffar. Vi vill också trendspana lite och se vad som är inne bland de unga för att kunna göra förändringar så att de kommer till oss, säger Vasilios Kalamdokois, som har jobbat som fritidsledare på Vårby ungdom i fem år.

Han berättar att bland de ungdomar de träffat hittills så har mottagandet för den mobila fritidsgården varit positivt.

– Vi träffar många högstadieelever som inte har något sommarjobb utan bara driver runt och är i behov av trygga vuxna i det offentliga rummet. Bästa uppslutningen hittills för en aktivitet har varit runt 20 ungdomar, men vi jobbar hela tiden med att få fler att vara med, säger Vasilios Kalamdokois.