ANNONS

Älva har kommit hem till Stocksund efter 10 månader på havet

Älva, Marina Läroverket, Stocksund, Danderyd
Fraktfartyget Älva har kommit hem till Stocksund efter 10 månader på havet.
Segelfartyget Älva har kommit hem till Stocksund igen. Och bryggan fylldes med kramar, skratt och tårar när familjer återförenades.
ANNONS

På bryggan vid Marina Läroverket i Stocksund står ett hundratal spända föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar. De väntar på att deras döttrar och söner ska kom hem efter att ha varit borta i en månad.

Älva, Marina Läroverket, Stocksund, Danderyd

– Åh, det ska bli så kul att få hem dem, det känns helt overkligt, säger Malin Asp som är mamma till Thea Asp.

– Verkligen. Fyra veckor, jag fattar inte vart den här månaden har tagit vägen, svarar Sanna Enström som är mamma till Thea Enström.

Både Malin och Sanna kommer från Ekerö och deras döttrar pendlar varje dag till Marina Läroverket. De går andra året Marinbiologi och har varit på resa med båten Älva.

Älva, Marina Läroverket, Stocksund, Danderyd

10 månader till havs

Segelfartyget Älva används till utbildning för gymnasieelever på Marina Läroverket. Den seglar iväg i september och kommer hem i juni. Under tiden flygs elever ner och spenderar en del av sin utbildning till havs.

Mistlurarna i Stocksunds hamn börjar tuta och en bit ut i vattnet glider Älva sakta in mot bryggan med ett fyrtiotal andraklassare ombord. Älva har kommit hem och ett stort kramkalas tar vid.

Bryggan fylls av skratt och glada miner men även tårar och långa kramar när eleverna springer av Älva.

ANNONS

Älva, Marina Läroverket, Stocksund, Danderyd

Moa Nyberg kramar om sin pappa efter att ha kommit i land.

– Det har varit härligt att vara i väg. Väldigt lärorikt också, säger hon.

Hennes klasskompis, Thea Asp håller med.

– Vi har gjort spännande saker som att leta mikroorganismer i sandbanker till exempel. Jag tycker att Texel i Holland var det häftigaste. Så fin natur och så, säger Thea Asp.

Älva, Marina Läroverket, Stocksund, Danderyd

Moa Nyberg och Thea Asp. Foto: Åsa Sommarström

En månad tillsammans

Eleverna spenderar en månad tillsammans och det blir inte mycket egentid. Trots det har det enligt läraren, Catharina Lagerkvist, varit en god stämning ombord.

– De här eleverna är sanslöst bra. De är superelever, trevliga och hjälpsamma. Det är enkelt att jobba med dem, säger hon.

Och Älvas befälhavare Sören Engzell, som dagen till ära har vit skjorta på sig, berättar om fördelarna med att arbeta tillsammans så tätt inpå varandra.

– Överhuvudtaget att ta unga till sjöss och arbeta mot ett tydligt mål är givande. Det blir en påtaglig verklighet där allt man gör för en direkt påverkan på gruppen. Det stärker självbilden och självkänslan, säger han.

Älva, Marina Läroverket, Stocksund, Danderyd

Flera länder på fyra veckor

Under de fyra veckor som andraårseleverna var ombord på Älva besökte de Belgien, England, Holland och Tyskland innan de seglade in i Östersjön och seglade hela vägen hem. Vindarna låg helt rätt.

När de flesta har lämnat bryggan dröjer sig några kvar lite extra. Två av dem är Elias Bernmalm och hans mamma Anna Bernmalm. Hon kan inte riktigt slita sig från sin son men hävdar att det är tvärtom.

– Han har längtat så mycket efter sin mamma, säger Anna och kramar om Elias lite extra.

Anna Bernmalm och Elias Bernmalm. Stocksund, Marina Läroverket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.