ANNONS

Täby kommun om kritiken mot taxikaoset

Utbildningschefen Patrik Forshage svarar återigen på kritiken.
Utbildningschefen Patrik Forshage svarar återigen på kritiken.
Klagomålen har under hösten ökat med 479 procent jämfört med motsvarande period förra året. Men utbildningschef Patrik Forshage säger att de har bättre förutsättningar att lösa problemen nu än tidigare.
ANNONS

Mitt i begärt ut antalet klagomål på skolskjutsen och där framgår det att klagomålen har ökat mycket kraftigt. Mellan perioden 1 juni till 9 oktober 2016 inkom 70 klagomål, under samma period i år inkom 405 klagomål – en procentuell ökning på 479 procent. Förra hösten körde företaget Sverigetaxi bilarna, nu har DRT Solutions tagit över. Utbildningschef Patrik Forshage beskrev situationen för ett år sedan som exceptionell och man krävde senare företaget på miljonviten för förseningar och uteblivna skjutsar.

Antalet klagomål är fler än förra året, är situationen exceptionell även nu?

– Vi har idag en mycket bättre dialog med företaget och vi jobbar väldigt tätt tillsammans för att komma till rätta med problemen. Förra året var dialogen nästintill obefintligt. Jag skulle också säga att förra årets incidenter var av en allvarligare karaktär. Då hade vi en situation där barn blev fysiskt skadade vid hämtningar och lämningar, den situationen har vi inte idag, säger Patrik Forshage.

Vilka problem har ni nu?

– Vi har fortfarande problem med förseningar och det finns en osäkerhet i kommunikationen mellan vårdnadshavare och taxibolaget. Det uppstår en oro när de inte vet när de ska bli hämtade och om barnen kommer till skolan i tid. Men utvecklingen går hela tiden framåt.

Det går framåt, säger du, men varför fungerar det inte som det ska än? 

– Vi arbetar väldigt intensivt med delar av kommunledningen tillsammans med företagets VD för att komma till rätta med de problem som kvarstår. De största incidenterna som vi hade i början är röjda ur vägen, och det stämmer överens med vår plan om att först åtgärda de allvarliga problemen, och sedan fortsätta med de uteblivna körningarna och f örseningarna. Det har blivit mycket bättre men vi är inte riktigt där än.

Vilka incidenter syftar du på?

– Vi hade till exempel ett par tillfällen där elever kördes till fel skolor och det skapade en stor oro. I synnerhet i fall där eleverna har svårt att kommunicera verbalt.

ANNONS

De barn som drabbas nu blir väldigt stressade av inte komma till skolan i tid, hur tänker ni kommunen kring det?

– Det problemet ser vi också, och det är därför det är väldigt angeläget att vi rättar till de här sista delarna. Skolan är både en rättighet och en skyldighet och där behöver eleverna var all undervisningstid.

Kan ni ge något löfte om när skolskjutsen ska fungera som den ska?

– Nej, jag vågar inte säga någon tidpunkt men vi fortsätter med våra samtal på alla nivåer, från kommunledning och företagsledning till den operativa nivå som arbetar med planeringen av skolskjutsen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.