ANNONS

S vill skapa ny kommunal skola i Kokalites lokaler

Joakim Jonsson (S) vill ha ny kommunal skola i Kokalites lokaler i Rotebro, Sollentuna
Joakim Jonsson (S) tycker att kommunen ska driva en grundskola i Kokalites lokaler även efter vårterminen i år.
I förra veckan kom beskedet att eleverna i Kokaliteskolan stod utan skolplats då den nya ägaren saknade tillstånd att driva grundskola.
Nu ska kommunen driva skolan – men bara resten av vårterminen.
Socialdemokraterna vill dock att det ska bli en kommunal skola i lokalerna även framöver.
ANNONS

– Nu behöver kommunen ta ansvar för att de här barnen får en stabil skolsituation. Därför föreslår vi att kommunen tar över Kokalites lokaler och startar upp permanent verksamhet där. På så vis säkerställs också att det finns skolplatser till alla barn i Rotebro-området även på längre sikt, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd i Sollentuna.

Ny ägare ska bara driva förskolan

Kokalite AB har haft ekonomiska svårigheter och har aktivt sökt en annan ägare sedan oktober i fjol. I förra veckan fick föräldrarna besked att Tivoli AB är ny ägare, men att de bara ska driva förskolan vidare då de inte har tillstånd för grundskola.

Plötsligt chockbesked – Kokaliteskolan i Rotebro stängs

Sedan dess har kommunen beslutat att ge Tivoli AB tillstånd att driva förskolan. Man har även bestämt att kommunen ska driva grundskolan vidare under återstoden av vårterminen.

Eleverna måste göra ny skolansökan

Därefter måste dock alla skolans cirka 50 elever i F-3 göra en ny skolansökan för att få en skolplats till hösten.

– Beskedet om nedläggningen kom med väldigt kort varsel. Jag har stor medkänsla med föräldrarna som har barn i Kokaliteskolan, ingen Sollentunabo ska behöva oroa sig för om eller var ens barn har skolplats nästa termin, säger Joakim Jonsson.

S vill ha fler kommunala skolplatser

Socialdemokraterna vill nu alltså att kommunen ska fortsätta att driva skolan, även efter våren 2020, och frågan kommer att tas upp på utbildningsnämndens möte på tisdag den 21 januari.

Redan våren i fjol krävde Socialdemokraterna fler kommunala skolplatser i Rotebro där det bara finns en kommunal skola i dag, Gillbo-Gröndalsskolan (F-9), och nu finns en bra möjlighet menar man.

ANNONS

Föräldrar startade namninsamling

En grupp föräldrar har jobbat för samma sak, bland annat med en namninsamling.

– Vi hade barn som gick på Kokalite och efter 3:an fanns inget som tog vid. Det finns fler lågstadie- än mellanstadieplatser i Rotebro. Dessutom har de flesta av de privata skolorna väldigt speciell profil. Så vi tycker att det behövs fler kommunala skolplatser här, säger Ulrica Arehag som är en av föräldrarna bakom namninsamlingen.

”Inget hyresavtal efter sista juni”

Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) är på Moderaternas nationella sjukvårdsnätverk i Norrköping och har ingen möjlighet att kommentera Socialdemokraternas förslag eller synpunkten att Rotebro behöver fler kommunala skolplatser.

Enligt Fredrik Casparsson, administrativ chef på utbildningskontoret, ser det dock ut att vara ganska hugget i sten att kommunen bara driver skolan i Kokalites lokaler under vårterminen i år.

– Ja, skolenheten är upprättad för den här terminen. Sedan behöver vi ge alla elever en skolplacering, men vi har inget hyresavtal på lokalerna efter den sista juni, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.