M om kommunala poliser: ”Intressant förslag”

polis
Moderata länsförbund är inte överens om kommuner ska kunna anställa egna poliser.
Flera av Moderaternas länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser.
– Kommunala poliser är ett intressant förslag, säger Anna König Jerlmyr (M) oppositionsborgarrådet i Stockholm.

Ett flertal av Moderaternas länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser. Moderaternas partistämma är i full gång i Örebro och flera företrädare för länsförbunden tycker att detta borde bli en del av partiets nya politik, det skriver Ekot.

Stockholms oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) ser det som ”ett intressant förslag”.

–  Men konsekvenserna av förslaget behöver utredas vidare innan vi kan ta ställning. Idag finns det ett stort behov av en starkare polis i hela Sverige för att stävja utvecklingen med ökad otrygghet och färre uppklarade brott. Många kommuner behöver ett extra stöd, ett förslag vi lagt i Stockholms stad är att anställa kommunala ordningsvakter, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm ser kritiskt på förslaget.

– Polisen behöver inte ytterligare en omorganisering som splittrar verksamheten. Polisen måste rustas för sin uppgift och ansvaret för det åligger staten. Som finansborgarråd ligger mitt fokus på brottsförebyggande insatser och att rusta otrygga miljöer, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

M i Stockholms län kritiska

Positiva till förslaget är bland annat Moderaterna i Södermanland och Skåne. Torbjörn Tegnhammar, som är i kommunalråd i Malmö, säger till Ekot att kravet förenar både storstad och glesbygd.

Vi ser ju vilka brott som våra kommuninvånare drabbas av, vi hör ju vad de säger. Det är ofta dessutom så att det är kommunpolitiker som blir ställda till svars för otrygghet och brottslighet. Därför behöver vi också ha verktyg.

Men i Stockholms län, vilket är det största förbundet, finn det motståndare. Riksdagsledamoten Anti Avsan anser att detta skulle leda till revirstrider och på så sätt vara ineffektivt.

Det här blir ju en splittring av en enhetlig verksamhet, som jag tycker ska vara statlig, av principiella skäl. Eftersom det ytterst är en del av statens organiserade våldsanvändning, säger han till Ekot.