Kommunala kor inget för Haninge

Få medborgarförslag går igenom. Exempelvis förslaget om kommunala kor fick nobben av politikerna i Haninge. Arkivbild
Få medborgarförslag går igenom. Exempelvis förslaget om kommunala kor fick nobben av politikerna i Haninge. Arkivbild
Haningeborna lämnar in medborgarförslag till kommunen som aldrig förr.

Men få leder till förändring.

När Lokaltidningen Mitt i ber kommunstyrelsens ordförande, Meeri Wasberg (S), att ge exempel på medborgarförslag som politikerna sagt ja till, dröjer svaret.

– Frågan om ytterligare en infartsparkering i Vendelsö har ju faktiskt startat som ett medborgarförslag och det är ju något vi tittar på nu, säger hon efter en stunds funderande.

Förra året lämnades 40 medborgarförslag in. Fram till början av juli i år hade det redan kommit in 72. Meeri Wasberg menar att det förmodligen är många års insatser för att öka medborgarinflytandet som ger resultat, men kanske också ett ökat engagemang för närproducerat och miljöfrågor.

– Många förslag handlar om vad kommunen köper in och erbjuder medborgarna. Ibland sammanfaller det med det vi redan gör och då får vi en indikation på att vi är på rätt väg, men samtidigt har vi ju lagen om offentlig upphandling att förhålla oss till, säger hon.

Ett förslag som inte fick gehör och som politikerna först bara tyckte var lite charmigt, handlade om kommunala kor. Dessa skulle förse alla inom skola och omsorg med mjölk och kött.

– Det ledde till väldigt bra diskussioner. Och så är det ofta med medborgarförslag. Det blir sällan exakt så som förslagsställaren önskar, men det väcker tankar hos oss förtroendevalda, säger Meeri Wasberg.

Flyktingmottagning på topp tio

HANINGE Haninge kommun placerar sig bland de tio kommuner i länet som i förhållande till sin befolkning tog emot flest flyktingar de senaste tolv månaderna. Det visar en sammanställning från Nyhetsbyrån Sirén. Störst flyktingmottagande i förhållande till befolkningen har Södertälje, Botkyrka och Upplands-Bro haft. Haninge hamnar på sjunde plats.

Många förslag handlar om vad kommunen köper in och erbjuder medborgarna.

blottare härjar i haninge – vittnen uppmanas fota

HANINGE De senaste veckorna har polisen sett en markant ökning av antalet anmälningar där män blottat sig på allmän plats. Enligt närpolischef Max Åkervall har detta skett i centrala Haninge och längs med pendeltågslinjen ända till Nynäshamn.

– Den här typen av brott ökar alltid när värmen och solen kommer, säger han.

Men för att polisen ska kunna göra något krävs det enligt Åkervall att den som ser något kontaktar polisen snabbt.

– Även att fotodokumentera med kamera ser vi som positivt. Unga tjejer ska inte behöva bli utsatta för det här.