Kommunalråd backar det nya namnförslaget – ”idag är namnet Väsby”

Upplands Väsby kommunhus;väsby centrum;Upplands Väsby kommunalhus;Upplands Väsby kommun; Kommunalråd Oskar Weinmar (M) och Maria Fält (KD) stödjer förslag på namnbyte
Kommunalråden Oskar Weinmar (M) och Maria Fält (KD) tycker också att Upplands Väsby kommun borde byta namn.
Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) och kommunalrådet Maria Fält (KD) stödjer förslaget från en Väsbybo om att Upplands Väsby borde byta namn. Men kostnaderna för ett namnbyte är för höga, menar de.
– Jag håller med dig i sak. Vi väsbybor känner kommunen som Väsby, skriver Oskar Weinmar.

Väsbybon Anders Mild tycker att Upplands Väsby borde byta namn. Han tror att de flesta håller med honom, och i ett förslag till Upplands Väsby kommun föreslår han att kommunen bara borde heta Väsby.

– Det är jobbigt att skriva Upplands, och det är förlegat. Alla säger ju bara Väsby, vilda Väsby och sådär. Så det borde vara ganska naturligt, säger Anders Mild.

Anders Mild vill byta namn på Upplands Väsby

Anders Mild vill att Upplands Väsby byter namn.

Stödjer bytet men inte kostnaderna

Kommunstyrelsens ordförande, Oskar Weinmar (M), meddelar att han backar namnbytet. I ett mejl till Mitt i skriver han att om sammanslagningarna av kommuner som gjordes vid kommunreformen 1952 gjordes i dag, ”skulle namnet med stor sannolikhet blivit Väsby, inte Upplands Väsby”.

– Det som hindrar oss är att det är kostnader behäftade med att byta namn på kommunen. Skyltar ska bytas, lantmäteriet involveras m.m. Vilket gör att det kostar pengar.

Kommunstyrelseordföranden skriver att han tycker att så lite som möjligt av kommunens pengar ska gå till administration, och att ett namnbyte inte är aktuellt just nu.

– Om det visar sig längre fram att det har blivit billigare att byta kommunnamn så tycker jag att vi ska göra det, men det är inte aktuellt idag. Kanske imorgon.

Blir Väsby kommun vid behov

Förslag på namnbyten har varit uppe i Upplands Väsbys kommunfullmäktige tidigare och nobbats, enligt kommunalrådet Maria Fält (KD). Hon ifrågasätter behovet av att byta namn men säger att hon stödjer förslaget fullt ut.

– Varför ska vi behöva bry oss om att det heter Upplands Väsby formellt, vi kallar oss för Väsbybor i alla fall. Men jag tycker det är en bra idé och kommer inte rösta nej om det kommer så långt, säger hon.