ANNONS

Kommunalråden om olyckan: Visar hur sårbart samhället är

flankör gerdau skurubron sprängningen
Kommunalråden i Värmdö och Nacka kommenterar måndagskvällens olycka vid sprängarbetena på nya Skurubron.
Måndagkvällens avstängning av Skurubron visar hur sårbart samhället är.
Det säger de båda toppolitikerna i Värmdö och Nacka, Deshira Flankör respektive Mats Gerdau.
Flankör kräver att den gamla Skurubron behålls som fyrfältsbro.
ANNONS

I måndags kväll, mitt i rusningstrafiken, stängdes Skurubron av. Ett sprängarbete i samband med byggandet av nya Skurubron gick snett, trafiken på Skurubron stoppades tillfälligt.

Kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, Deshira Flankör (M), säger att händelsen påminner om hur viktig broförbindelsen över Skurusundet är för Värmdöborna:

– Det påminner oss hur sårbara vi är, det var mina första tanke. Och hur viktig det är att arbetet med nya Skurubron sker välplanerat, att det är viktigt att ha en genomtänkt plan.

Har en beredskap

Som kommunstyrelsens ordförande i Värmdö är hon väl medveten om att kommunen har en sårbar infrastruktur, något kommunen har en beredskap för.

– Kommunen har alltid en beredskap att hantera en sån situation, som att ha öppet längre på förskolor för de som inte hinner hämta sina barn. Men beredskapen sätts in först om det blir långvarigt.

Måndagens avstängning av Skurubron gjorde att Värmdö kommun behövde vidta vissa beredskapsåtgärder.

Vi hade alla kommunens förskolor öppet tills alla barn blev hämtade, vilket vi gick ut med meddelande om. Det löste sig snabbt, Trafikverket hanterade den snabbt. Jag trodde det skulle dröja betydligt längre, fler timmar. Kollektivtrafiken fungerade, sen vet jag inte hur mycket bilisterna drabbades.

Måndagens olycka kommer att följas upp av Värmdö kommun:

– Det kommer att lyftas in i vår dialog med Trafikverket och med regionen. Det är inte fel att skapa fler vägar till Värmdö. Vi har nya Skurubron på gång vilket kommer innebära två broar till Värmdö. Det är viktigt att det inte blir enfiligt på gamla Skurubron utan att den gamla bron får samma kapacitet för fordonstrafik som i dag, särskilt om staten kräver att avgifter för att åka på den nya bron.

ANNONS

”Väldigt samhällsviktig funktion”

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka:

– Det som hände var väldigt allvarligt och visar hur sårbart det är med en enda förbindelse över Skurusundet och hur angeläget det är med den nya bron. Det är 50 000 människor som bor på andra sidan Skurusundet, där det måste fungera med skolor och äldreomsorg. Bron är en väldigt samhällsviktig funktion.

Mats Gerdau lägger allt ansvar på Trafikverket och säger att Trafikverket måste ha en beredskap för sådana här situationer:

Trafikverket måste säkerställa att det inte händer igen

Mats Gerdau

– Det som brast i går var att det var vi i kommunen som fick höra av oss till Trafikverket för att få veta vad som hänt. Det fungerar inte, Trafikverket måste vara snabba och och informera kommuninvånarna. Det var invånare som inte kunde hämta barn i förskolan och väldiga bilköer

Kommer Nacka att ställa några krav på Trafikverket?

– Trafikverket måste säkerställa att det inte händer igen och att vi i kommunen får korrekt information.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.