ANNONS

Kommunalrådet: Därför får barnen byta förskola

emanuel-ksiazkiewicz-myrstacken
Emanuel Ksiazkiewicz (S) berättar att det finns ett överskott av platser i Tullinge i höst
Förskolor i både Tullinge, Alby, Fittja och Hallunda/Norsborg stänger eller flyttar.
Till hösten får många barn i Botkyrka flytta till en annan förskola.
– Vi vill optimera användningen av våra lokaler. I stället att lägga pengar på hyra vill vi kunna lägga pengar på personalen och barnen, säger kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S).
ANNONS

Flera förskolor i Botkyrka stänger eller flyttar till hösten. Enligt Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) beror det både på renoveringar, nybyggnationer och effektivisering av lokalanvändningen.
I Tullinge där förskolan Myrstacken stänger och barnen får flytta handlar det om en effektivisering enligt det förslag som utbildningsnämnden ska fatta beslut om på tisdagskvällen.

– Det är inte helt enkelt att räkna förskoleplatser. Det beror på hur många barn som kommer in och hur många som avgår från förskolan. Antalet barn på en förskola kan variera stort. Men när förvaltningen nu tittat på antalet förskoleplatser i Tullinge så ser man ett överskott av platser till hösten.

Men är detta långsiktigt för förskolan Myrstacken då? Det är inte så att barnen måste flytta tillbaka igen snart?

– Nej, det är så här befolkningsprognosen ser ut.

Enligt underlaget till nämnden finns det i höst ändå 46 lediga förskoleplatser i Tullinge Norra och Centrala även om 59 barn från Myrstacken flyttar ut från sin förskola.

I Norsborg och Fittja hänvisar Emanuel Ksiazkiewicz till att renoveringar eller byggen av förskolor antingen är på gång eller har blivit klara.

– Till hösten kommer Vallmon att stå klar med 180 platser istället för 120 platser som det var innan.

ANNONS

Enligt Emanuel Ksiazkiewicz beror förändringarna delvis på att förvaltningen vill spara pengar.

– Vi vill optimera användningen av våra lokaler. I stället att lägga pengar på hyra vill vi kunna lägga pengar på personalen och barnen. Bland annat satsar vi på extra planeringstid för förskollärarna för att verksamheten ska bli mer pedagogisk. Då behövs extra personal som täcker upp när de andra planerar.

Personer som mejlat Mitt i tänker att effektiviseringarna skulle ha att göra med dyra avgångsvederlag inom utbildningsförvaltningen.

– Nej, det här har inget med det att göra, säger kommunalrådet.

 

ANNONS