ANNONS

Kommunalrådet efter dödsskjutningen: ”Finns ingen quick fix”

Botkyrka skjuten 12-åring i Norsborg
Emanuel Ksiazkiewicz (S) är kommunalråd i Botkyrka och ordförande i utbildningsnämnden.
En 12-årig flicka avled efter en skjutning vid Shellmacken i Hallunda i söndags morse. Det är ett i raden av de våldsbrott som har skakat Botkyrka den senaste tiden.
Kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S) berättar vad kommunen gör för att stoppa våldet.
ANNONS

Förra helgen sköts en 12-årig flicka till döds i Hallunda, en händelse som misstänks vara kopplad till organiserad brottslighet. På fredagmorgonen brann en bil i Fittja med en död person i, och även detta rubriceras som mord.

En otrygg plats

Boende i Botkyrka upplever området som otryggt på grund av det ökade våldet. Kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S) delar oron.

– Det är en hemsk och allvarlig utveckling som har skett, inte minst med tanke på att våldet har fått en annan karaktär än tidigare, säger han.

Botkyrka skjuten 12-åring i Norsborg

Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunalråd i Botkyrka. Foto: Åsa Sommarström.

”Får inte normaliseras”

Emanuel Ksiazkiewicz menar att kriminaliteten inte får bli en självklar del av Botkyrkabornas vardag.

– Det får inte accepteras, och får heller inte normaliseras. Det är kanske det som är den stora utmaningen nu. Man får inte sluta bli upprörd över att såna här saker händer, säger han.

Vad gör kommunen för att motverka utvecklingen?

– Vi jobbar både långsiktigt och kortsiktigt. Vi vet att en gymnasieexamen är det bästa botemedlet mot att hamna på fel sida lagen. Vi har under flera år lagt mer och mer pengar på skolan, särskilt i de områden som har störst utmaningar.

ANNONS

Dessutom har kommunen startat ett mentorprogram som kallas Mentor violence prevention och etablerat ett våldspreventivt center.

– Vi arbetar också med övervakningskameror och samverkar med polisen. Det är en komplex fråga som man behöver jobba med på flera olika håll under en längre period för att få resultat. Jag tror inte det finns någon quick fix.

Hur kan man som Botkyrkabo få stöd efter dödsskjutningen?

– Det finns ett stödnummer för unga och för vuxna. Vi har haft öppet i Musikhuset i Norsborg och på Kärsbyskolan för att kunna ge stöd till ungdomar som vill ha en fysisk plats att gå till. Och så har det etablerats minnesplatser vid macken där det hände och här i Fittja. Vi har också pratat med alla fältassistenter och fritidsgårdar för att de ska kunna agera extra stöd nu under den här svåra tiden.

Botkyrka skjuten 12-åring i Norsborg

Den 12-åriga flickans vänner har anlagt en minnesplats i Fittja. Foto: Åsa Sommarström.

Avspärrningar i Fittja

Vid bilen som brann i Fittja pågår en teknisk undersökning i ett avspärrat område under fredagen.

Efter skjutningen i Hallunda där den 12-åriga flickan avled pågår en förundersökning där bland annat övervakningsfilmer har analyserats. Det har hållits förhör med flera personer, både med personer som befann sig på mordplatsen och andra.

Bil brann i Sollentuna

Det är ännu inte klarlagt om den vita kombibil som brann i Sollentuna är den bil som de misstänkta skyttarna färdades i, och som fångats på övervakningsfilmen.

– Men mycket tyder på att det skulle kunna vara det, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

Ingen är i nuläget gripen efter skjutningen. Polisen har fått in en del vittnesuppgifter, men behöver fler.

– Vi är fortsatt intresserade av tips, både vad gäller mordet och om någon sett något avvikande på platsen där bilen anträffades, säger Mats Eriksson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.