Kommunalrådet: ”Kan ej riskera skattepengar”

Hågelby gård.
Hågelby gård.
Företagen bakom Ekotopia avbröt sin satsning i Botkyrka.
Ekotopias grundare Maria Rydbrink Raud menar att kommun inte var tillräckligt engagerad.
– De hade problem att hitta investerare, säger kommunalrådet Gabriel Mellki (S).

I samband med att Botkyrka kommun släppte nyheten om att företagen bakom Ekotopia avbryter satsningen i Hågelby kom kritik från företagets grundare Maria Rydbrink Raud.

I ett mejl till Lokaltidningen Mitt i skrev hon:

”Återkopplingen från de investerardialoger vi haft för projektet är att man efterfrågade ett tydligare åtagande från kommunen, både för verksamhetens långsiktiga utveckling samt även möjligheten att utveckla kringliggande markområden.”

Hon fortstätter:

”Vi hade gärna etablerat Ekotopia i Hågelby, men det hade krävts ett större engagemang från kommunen, där man hade samlat kultur, fritid, skola/utbildning och näringsliv. Kommunen saknar även en övergripande strategi för turistnäringen, där vi hade kunnat vara en viktig del.”

Gabriel Melki (S) som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden håller inte med om att kommunen varit oengagerad.

Gabriel Melki talar om planerna för Hallunda och Norsborg.

Gabriel Melki.

– Jag och flera andra, både tjänstemän och politiker har haft möten med henne och andra som representerar Ekotopia. Men Ekotopia och andra projekt ska i grunden bära sig själva. Vi kan inte gå in med några garantier och riskera skattebetalarnas pengar, säger Gabriel Melki.

I grund och botten handlar de skrotade planerna om att Ekotopia inte kunde hitta investerare menar han. Om ”strategi för turistnäringen” säger han:

– En strategi är säkert något vi kommer att göra i framtiden.

Det är i år 10 år sedan Botkyrka kommun tecknade de första avtalen med Familjen Lindgren AB som bland annat ville bygga ett vattenland och en sagopark på fälten invid parken.

– Det är oerhört tråkigt att vi inte kunde komma längre och att vi inte kunde gå i mål med Ekotopia. Men vi kan inte riskera skattebetalarnas pengar, säger Gabriel Melki.