Granfalk (M) vaknade av explosionen – kräver nationella insatser

Pehr Granfalk bor i Råsunda, han och hans familj vaknade i natt av explosionen.
Pehr Granfalk bor i Råsunda, han och hans familj vaknade i natt av explosionen.
Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna, kräver redan nu omedelbara politiska åtgärder efter nattens explosion.
– Jag kommer i dag att kontakta våra rikspolitiker och be om en tillnyktring kring den här typen av brottslighet, säger han till Mitt i.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) bor i Råsunda och vaknade tillsammans med familjen i natt av den höga smällen från explosionen. Han trodde att det var en åsksmäll, men av efterföljande sms och nyhetsrapportering förstod han vad som hade hänt och begav sig tidigt i morse till stadshuset för att få mer information.

– Jag är väldigt uppgiven och förbannad, känner en oerhörd besvikelse. Det känns som att sprängningar och större våldsbrott har blivit vardag i Sverige och det rapporteras om det varje vecka, säger Pehr Granfalk till Mitt i.

”Nya vardagbrotten”

I ett långt Facebook-inlägg skriver Pehr Granfalk att han känner ilska och sorg. Han konstaterar att händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse och att han kräver krafttag mot den typen av brottslighet.

”I natt sprängdes en kiosk i Solna och utreds nu som allmän ödeläggelse så då är det ju ett misstänkt sprängattentat. Sprängningar som nu känns som de nya vardagsbrotten blir påtagliga för oss alla. Idag ska föräldrar i Solna förklara för sina barn att skolan hålls stängd pga ett sprängattentat. En pedagogisk uppgift ingen förälder ska behöva utföra tänker jag när jag kramar min dotter inför dagens lämning”, skriver Pehr Granfalk bland annat i inlägget.

– Jag är oerhört bekymrad över att sådant här kommer att leda till att medborgare inte längre tror på rättsväsendet och att man tappar den basala trygghetskänslan, säger han till Mitt i.

Jag förstår deras oro

Pehr Granfalk

Pehr Granfalk tog på förmiddagen en promenad från stadshuset till den plats på Industrivägen där det nu ödelagda gatuköket tidigare låg.

– Jag kommer i dag att kontakta våra rikspolitiker och be om en tillnyktring kring den här typen av brottslighet. Det här kräver handling och inte käbbel, säger han.

Vad säger du till Solnabor som är oroliga och rädda efter det som har hänt?

– Jag förstår deras oro och hoppas verkligen att ansvariga rikspolitiker förstår detta så att de nu går från ord till handling, oavsett parti.