Kommunanställd anmäld för fiffel

Botkyrka kommun har polisanmält en före detta anställd.

Han misstänks ha sålt vidare fakturor värda en halv miljon för tjänster som kanske inte ens utförts.

Det handlar om tre fakturor för tjänster utförda av ett byggkonsultföretag värda 565 000 kronor. Det misstänkta fifflet upptäcktes efter sommaren när ett finansbolag krävde kommunen på pengarna. Fakturorna hade sålts till bolaget av en anställd.

– Fastighetschefen ville se underlaget för fakturorna men inga underlag har kunnat tas fram, säger Dan Gahnström (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Tjänsterna ska ha utförts i våras men samhällsbyggnadsförvaltningen har inte kunnat se att arbetet faktiskt är gjort. En sökning på namnet på en enskild firma som uppgetts på fakturorna ger inte några träffar. Enligt samhällbyggnadsförvaltningens chef Magnus Andersson är det inte ens säkert att firman faktiskt finns.

– Vi har inte kunnat styrka firmans verksamhet, säger han.

Nu har kommunen polisanmält den före detta anställde och den mystiska firman. Samtidigt gör man en rejäl internutredning av hur situationen har kunnat uppstå.

– Allt ska fram. Vi ska vända på alla stenar. Brott eller inte, under alla omständigheter har det begåtts fel. Arbetet är exempelvis inte upphandlat och då ska det rapporteras, säger Dan Gahnström.

Kommunen har en princip att inte sälja fakturor och i det här fallet verkar den anställde ha agerat på egen hand. Hur mycket pengar som finansbolaget betalat för fakturorna, eller vart pengarna tagit vägen, vet inte Botkyrka kommun i nuläget. Klart är att kommunen har förlorat 350 000 kronor efter en förlikning med finansbolaget i tingsrätten.

– Vi bestred vårt betalningsansvar eftersom vi var osäkra på de ursprungliga fakturorna, men finansbolaget hävdade att de köpt fakturorna i god tro. De var ju underskrivna av den anställde, säger Magnus Andersson.

Allt ska fram. Vi ska vända på alla stenar. Under alla omständigheter har det begåtts fel.Dan gahnström (MP)