ANNONS

Kommundirektören och Reinfeldt talade om Väsbys framtid

Fredrik Reinfeld talar i Upplands Väsby under Väsby Promotion Näringslivsdag 2019
Kina har bytt plats med USA och tagit över världsordningen, sade Fredrik Reinfeld under Väsby Promotions näringslivsdag.
AI, robotar och politiska starka män. Upplands Väsby kommun är modig men måste bli bättre på att utvärdera sig själv.
Den nytillträdda kommundirektören Regina Kevius och Fredrik Reinfeld talade om Väsbys framtid.
ANNONS

Bland deltagarna under näringslivsföreningen Väsby Promotions årliga näringslivsdag fanns både kommunalråd, kommunala och privata företag och föreningar.

Väsby Promotion grundades av kommunen och privata näringslivsaktörer, omkring 400 lokala bolag och föreningar är medlemmar.

Efter föreläsningar om mentala styrkeövningar och humor som verktyg framträdde den före detta statsministern Fredrik Reinfeld och Upplands Väsbys nya kommundirektör sedan mitten av augusti, Regina Kevius.

Väsby Promotion Näringslivsdag 2019

Det var fullsatt under kommundirektör Regina Kevius och Fredrik Reinfelds tal. Foto: Emil Salmaso

Inledningsvis konstaterade hon att Väsby är ”en kommun som vågar och gör”. Därefter applåderade hon elfteplatsen bland Sveriges företagskommuner och förklarade att kommunens mål är att växa och förbättra servicen.

– Vi ska bli 63 000 invånare till år 2040. Jag jobbat i Danderyd, Stockholm stad och Sundbyberg tidigare. Vissa av kommunerna sade ja till för mycket och lovade invånarna för mycket, sade Regina Kevius och pratade vidare om vikten av infrastruktur anpassad för självkörande bilar, trygghet och minskad byråkrati.

Kommundirektör i Upplands Väsby, Regina Kevius talar under Väsby Promotion Näringslivsdag 2019

Upplands Väsbys kommundirektör Regina Kevius till höger. Foto: Emil Salmaso

Kommundirektören avslutade med att tala om vikten av jobb för att minska utanförskap. Hon lyfte även att kommunen söker sponsorer till idrottshallarna, att man måste bli bättre på att utvärdera sina egna projekt och nämnde en återvinningsstation som exempel.

ANNONS

– Jag tror att om man får jobb slutar man busa. Kommunen måste bli bättre på vad som fungerat och inte.

Ny världsordning och R2D2

Fredrik Reinfeld talade om tre pågående huvudförändringar i världen. Han menar att geopolitiken förändras när världsmakten USA tar ett steg tillbaka och Kina ett framåt.

– Alla som vill bli företagare måste förhålla sig till andra länders handelsregler. Geopolitiken är den viktigaste frågan just nu och den knackar även på i Väsby, sade Fredrik Reinfeld.

Fredrik Reinfeld talar i Upplands Väsby under Väsby Promotion Näringslivsdag 2019

Vuxna bör lyssna mer på sina barn vad gäller framtiden, menar Fredrik Reinfeld. Foto: Emil Salmaso

Den tidigare statsministern underströk vikten av invandring inför en åldrande befolkning. Läkarrobotar och artificiell intelligens kommer enligt honom få mänskligheten att behöva tänka om så småningom.

Han slog ett slag för höjd pensionsålder och menade att Väsby har bra förutsättningar för tillväxt. Att digitaliseringen kan vara ett bra verktyg för att minska byråkratin kommundirektören nämnde.

– Kommuner ska ha tillväxt och visioner som Väsbys. Hela E4:an är ett tillväxtstråk av kommuner med bra förutsättningar, sade Fredrik Reinfeld till Mitt i efter föreläsningen.