Kommunen vill köpa Ahlby säteri

Snart kommunalt?
Snart kommunalt?
Ahlby säteri, byggt år 1624, är Sundbybergs äldsta bostadshus.
Snart kan det bli kommunalt – och kanske ett kafé?

Mitt i Sundbyberg kunde i höstas berätta att anrika Ahlby säteri lagts ut till försäljning. Nu tycks det klarna vem den nya ägaren blir – kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) berättar varför man vill köpa den q-märkta fastigheten, som idag är privatbostad:

– Det är en fråga om kulturhistoriska värden som vi vill bevara och säkra för nuvarande och nästa generations kommuninvånare.Nuvarande ägare har gjort ett fantastiskt jobb med restaureringen. Precis som med Vattentornet och Rissne gård vill vi tillgängliggöra de värdena.

Säteriet är byggt 1624 och det sitter milt uttryckt historia i dess väggar – det har varit hem åt grevar, adelsman, ministrar och en kungadräpare (!). På 1700-talet var gårdens ägare majoren Claes Fredrik Horn af Åminne, som dömdes för delaktighet i maskeradmordet på Gustav III.

Hur fastigheten skulle kunna användas med kommunen som ägare är inte bestämt, men en idé är restaurang eller kafé. Kommunen äger redan idag en del parkmark i anslutning till säteriet.

– Hela byggnaden kan inte vara restaurang, av praktiska skäl. Men ett kafé på bottenvåningen, mitt i en park, det vore väl helt fantastiskt? Vi kommer att återkomma med det, säger Eriksson.

När säteriet lades ut på Hemnet satte mäklaren inget pris.

– Huset kommer inte att tillfalla vem som helst. Det kräver aktiva köpare som verkligen vill bo här och som värdesätter historiken, sa Ia O´Shea på Oscars Fastighetsmäkleri, till Mitt i då.

 

Beslut om köpet tas i fullmäktige före sommaren.

Ahlby säteri var en av nio nominerade i Mitt i:s tävling Sundbybergs vackraste byggnad.