ANNONS

S: ”Kommunen fick betala för alliansens interna möten”

Alceahuset, Ann-Christer Furustrand (S)
Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) anklagar alliansen för att felaktigt låta kommunen betala för interna möten.
Allianspartierna i Österåker har hållit interna möten och låtit kommunen betala – i strid med kommunens regelverk. Det hävdar Socialdemokraterna.
– Det är väldigt allvarligt, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).
Men kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher menar att arvodena har betalats ut helt enligt regelverket och kallar anklagelserna för "ett nytt bottenrekord".
ANNONS

Allianspartierna i Österåker har hållit egna interna möten och låtit kommunen betala ut arvoden till deltagarna trots att kommunens regler inte tillåter det. Det hävdar Socialdemokraterna som granskat kommunens utbetalningar.

– De har arvoderat sig själva en kvarts miljon för hemliga interna alliansmöten. Men det är bara uppdrag i nämnder som kan arvoderas, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).

Fletcher: ”Bottenrekord i grundlösa anklagelser”

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) kallar uppgifterna ”ett nytt bottenrekord i grundlösa anklagelser”.

– Vi har haft den här ordningen under längre tid och varit helt öppna med det, säger hon.

– Jag är övertygad om att socialdemokrater arbetar på precis samma sätt där de styr kommuner. Ändå väljer de att försöka göra ett utspel om oegentligheter. Vad S nu ägnar sig åt är ingenting annat än grundlösa anklagelser som riskerar att urholka människors förtroende för kommunen. Det är väldigt tråkigt.

Furustrand: Brott kan ha begåtts

Men Ann-Christine Furustrand (S) som tittat närmare på hur arvodena betalats ut  2018 och 2019 har en annan åsikt.

– Jag har pratat med en jurist. Det är jätteallvarligt. Det kan vara bedrägeri, korruption och troligen trolöshet mot huvudman – och det pågår fortfarande.

Det kan vara bedrägeri och korruption och det pågår fortfarande

Ann-Christine Furustrand (S)

Enligt Furustrand har flera av de som lyft arvodena själva varit med och tagit fram arvodesreglerna som alltså, enligt henne, inte omfattar partiinterna möten. Som mest har enskilda politiker kunnat lyfta cirka 60 000 på detta vis sedan början av 2018, uppger hon.

ANNONS

Michaela Fletcher kräver nu att S gör en polisanmälan så att rättsinstanser får avgöra om det begåtts något fel.