ANNONS

Kommunen visste att anställd hade våldtagit barn

Danderyds kommun visste att en anställd på LSS-boende var dömd för våldtäkt mot barn redan innan han begick nya sexualbrott.
Kommunen visste att vårdaren var dömd för våldtäkt mot barn. Ändå fick han jobba kvar.
Mannen var tidigare dömd för våldtäkt mot barn. Det visste både vårdbolaget och Danderyds kommun efter ett anonymt tips.
Ändå fick han jobba kvar på LSS-boendet – och begick då de nya våldtäkterna.
ANNONS

Mannen anställdes som vårdare på LSS-boendet i Danderyd omkring 2013. I augusti i år begick han de  två våldtäkterna och det sexuella ofredandet som han nyligen dömdes för.

Nu står det klart att kommunen och vårdbolaget visste att den 58-årige vårdaren tidigare var dömd för våldtäkt mot barn – sedan i mars 2018.

Anonym tipsare

Eftersom mannen skulle arbeta med vuxna personer begärde inte den privata arbetsgivaren utdrag ur belastningsregistret när han anställdes, då lagen inte kräver det.

Men enligt ett vittne som polisen hört i förundersökningen fick en chef på vårdbolaget under våren 2018 ett samtal där en anonym person berättade att hen på Lexbase på nätet hittat en dom på mannen som gällde ”sexuellt utnyttjande eller liknande”. Tipset kom flera månader innan de nya brotten begicks.

Flera samtal med kommunen

Detta bekräftas nu av vårdbolagets vice vd.

ANNONS

– Ja, vi fick ett tips. Det som då hände var att våra rutiner kickar igång. I det här fallet startades en lex Sarahutredning för att se vad som hade hänt, och en arbetsrättslig utredning. Och så fort vi startar en lex Sarahutredning så kontaktar vi kommunen, säger vårdbolagets vice vd.

Under utredningen framkom att domen från Svea hovrätt gällde våldtäkt mot barn. Den 28 mars träffade vårdbolaget Danderyds kommun för att informera om vad de visste. Flera möten och telefonsamtal följde.

Kommunen ställde inga krav på uppsägning

Detta var dock inget som fick Danderyds kommun, som är beställare av vårdplatserna på LSS-boendet, att ingripa. Britt-Marie Ekström, socialdirektör i Danderyds kommun, hänvisar till ett avtal som säger att vårdbolaget har hela arbetsgivaransvaret.

– Jag kan bara kommentera det så att det är ett privat företag och när de bedriver ett boende på entreprenad så har de det fulla ansvaret för boendet.

Såg ni inte skäl att kräva att vårdbolaget avskedade mannen direkt?

– Företaget har informerat oss om sina åtgärder och vi har fört samtal med dem om deras arbetsgivaransvar och ansvar för verksamheten. Jag kan inte uttala mig om deras bedömningar.

Enligt, SKL, Sveriges kommuner och Landsting, är det upp till kommunen att bestämma hur vårdgivaren ska agera om en anställd har begått ett så allvarligt brott som våldtäkt mot barn.

”Han har jobbat länge”

I förhör säger vårdaren att vårdbolaget konfronterade honom om den gamla domen i mars eller april. Han hävdade då att han var oskyldig.

Vi gjorde bedömningen – rätt eller fel – att det inte fanns något skäl för uppsägning.

Vårdbolagets vice vd

Vårdbolagets lex Sarahutredning ledde aldrig till någon anmälan om allvarligt missförhållande, och man lät honom jobba kvar.

– Ur ett arbetsrättsligt perspektiv så gjordes då bedömningen – rätt eller fel – att det inte fanns något skäl för uppsägning. Det är en person som suttit av sitt straff, det har gått lång tid och han har jobbat länge. Vi har gjort en utredning och det fanns ingenting i den som visade att vi kunde avskeda honom, säger vice vd:n.

Våldtäkt mot familjehemsplacerat barn

Vårdaren blev avstängd från arbetet först i augusti, när kvinnan som blivit våldtagen berättade detta för personalen.

Den tidigare domen mot mannen utfärdades 2009 och gällde upprepade våldtäkter mot en flicka som placerats i familjehem hos mannen. Han dömdes då till tre års fängelse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.