ANNONS

Kommunen river avtalet med Frösunda Omsorg

Kommunen bryter nu avtalet med Frösunda Omsorg efter att allvarliga vårdskador inträffat.
Kommunen bryter nu avtalet med Frösunda Omsorg efter att allvarliga vårdskador inträffat.
Kommunen bryter nu avtalet med Frösunda Omsorg som drivit Hus H på Ekbacken sen 1 april. Företaget har fått mängder av klagomål, bland annat på underbemanning, från anhöriga och personal, under det knappa halvår som man drivit det.
Flera allvarliga vårdskador ska också ha inträffat på boendet, bland annat ska äldre ha fått fel medicin eller dubbla doser.
ANNONS

Frösunda omsorg tog över driften av driften av Hus H på Ekbacken 1 april i år. Här finns 89 lägenheter där personer som har demens och stora behov av omvårdnad.

Bara efter någon månad började kritiken. Bland annat ville Frösunda sänka arbetstiderna för personalen från 100% till 61%. Närmare 50 personer protesterade mot de nya arbetsförhållandena och sedan dess har Frösunda Omsorg dragits med underbemanning.

Flera allvarliga vårdskador ska också ha hänt under det knappa halvår som Frösunda Omsorg drivit omsorgsboendet. Flera av dem har Lex Maria-anmälts. Exakt vad som hänt vill Maria Bohman Kreij (KD), 
Äldrekommunalråd inte berätta.

Vårt förtroende för Frösunda Omsorg är förbrukat.

Maria Bohman Kreij (KD)

– Vi kunde tidigt konstatera att de inte hade den bemanning som de sagt att de skulle ha. Men det som avgjorde beslutet var de allvarliga vårdskador som inträffat här. Vårt förtroende för Frösunda Omsorg är förbrukat, säger hon.

Enligt Sveriges Radio handlar det dock om att några av de boende fått fel medicin eller dubbla doser.

– Det här ger hela Ekbacken, där vi driver ett hus och Vardagar driver ett hus, en dålig stämpel, säger Maria Bohman Kreij.

Äldrenämnden är på torsdag kallad till ett extramöte där man formellt ska ta beslut om att riva avtalet.

Istället blir det nu Sundbyberg stad som tar över ansvaret för Hus H. All personal som i dag jobbar här, kommer att få vara kvar lovar Maria Bohman Kreij.

ANNONS

Kan begå avtalsbrott

Jesper Wiklund (V), oppositionsråd gläds åt att kommunen nu tänker riva avtalet.

– Äntligen! De boende har fått dålig omsorg i sex månader och många anhöriga har varit mycket oroliga. Det visar också att kommunen var för snål i upphandlingen, det pris som Frösunda vann på är omöjligt att få god kvalitet för, säger han.

Det pris som Frösunda vann på är omöjligt att få god kvalitet för.

Jesper Wiklund (V)

Frösunda Omsorg  anser att Sundbyberg stad skulle begå ett avtalsbrott om de river avtalet och ställer sig mycket frågande till kommunens beslut.

– Vi anser att Sundbybergs stad därmed skulle begå ett väsentligt avtalsbrott och vi är bestörta över den tvära vändning som stadens avtalsuppföljning plötsligt tagit, säger Per-Otto Waern, Affärsområdeschef vid Frösunda Omsorg, i ett pressmeddelande.

Han menar att man inte har några brister i bemanningen, och välkomnar en granskning av omsorgen.

ANNONS