ANNONS

Kommunen backar – hjälper inte konstnärer till lokal

På måndagskvällen kom ett bakslag för föreningen Haninge konstnärer. Fullmäktige röstade med 31 röster mot 30 ner förslaget om kommunal borgen för den lokal som konstnärerna hyrt fram tills nu, och erbjudits att köpa av ägaren.

– Jag är förbannad och ledsen, sa Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, från talarstolen.
ANNONS

Föreningen hade fått ett lånelöfte på två miljoner kronor. Bankens krav var att kommunen skulle gå i borgen för banklånet, och kultur- och fritidsnämnden hade ställt sig positiva till att hjälpa till med borgen för lånet.

Men i går blev det alltså nej när frågan avgjordes i fullmäktige. Konstnärerna får inte hjälp att köpa lokalerna inne i Österhaninge kyrkskola.

Bland annat svängde Liberalerna, som först hade ställt sig positiva i kultur- och fritidsnämnden, men nu röstade nej i fullmäktige.

Det var intensivt i debatten, där M underströk att kommunen behöver vara restriktiv med kommunal borgen, speciellt när inte barn och unga finns i verksamheten.

– Skulle vi ge Haningekonstnärerna borgen skulle det bli prejudicerande. Liknande föreningar skulle också vilja ha kommunal borgen. Det står i borgenspolicyn att det ska användas restriktivt. Vi yrkar avslag på detta ärende, sa Martina Mossberg (M), oppositionsråd i talarstolen.

Christer Erlandsson (S) rasade:

– Borgarna visar att de är kulturens dödgrävare i kommunen, sa han.

Nu är det oklart var föreningen kommer att kunna ha sin verksamhet framöver.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.