Kommunen backar i ranking – ger dålig service

Företagsklimatet i Huddinge är dystert, enligt Svenskt näringslivs ranking, där kommunen tar sin sämsta placering hittills.
Företagsklimatet i Huddinge är dystert, enligt Svenskt näringslivs ranking, där kommunen tar sin sämsta placering hittills.
Företagsklimatet i Huddinge är dystert, enligt Svenskt näringslivs ranking, där kommunen tar sin sämsta placering hittills.

Bland annat är det kommunens brist på service till företagen som lyfts fram.

Svenskt näringsliv släppte på tisdagen sin årliga rankning över företagsklimatet i landets 290 kommuner.

Och det är inga upplyftande siffror för Huddinge.

Huddinge backar 9 platser och hamnar på plats 117. Det är den svagaste placering Huddinge har haft genom åren.

Rankningen innehåller totalt 18 faktorer, där företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen är den tyngst vägande. Andra faktorer är bland annat kommunens service till företagarna, tillämpning av lagar och regler, infrastrukturer, attityder och kommunalskatt.

När det kommer till kommunens service till företagen finns Huddinge först på 205:e plats.

– Vi har arbetat intensivt för att bli bättre, men den här undersökningen visar att det inte märks i allmänhetens och företagarnas attityder gentemot kommunen. Det är tråkigt att det ser ut så här och vi måste helt enkelt bli bättre på att tala om vad vi gör, säger Pia Forsberg, näringslivschef på Huddinge kommun.

Hon berättar att kommunen redan nu har en handlingsplan, och att man bland annat jobbar med bemötande- och serviceutbildningar.

– Vi är många fler som måste ut och möta företagarna. Det gäller allt från politiker till bygglovhandläggare och andra tjänstemän som jobbar med samhällsutveckling, säger Pia Forsberg.

Huddinge är inte ensam om att tappa på listan.

Stockholms stad backar 48 platser till plats 96. Det är första gången på tio år som Stockholms stad får en så svag placering.

För Botkyrka gick det ännu sämre på listan med plats 144.

Enligt Svenskt näringsliv är syftet med rankningen att visa var i landet det är bäst att driva företag och Solna vann undersökningen för nionde året i rad.

Nästan 31 400 företagare besvarade enkäten, vilket ger en nationell svarsfrekvens på 48 procent. Demoskop genomförde undersökningen under januari-april 2016.

Fakta

Lokalt företagsklimat - Rankning 2016

Länets kommuner samt storstäderna:

1. Solna

2. Sollentuna

3. Nacka

6. Upplands Väsby

10. Danderyd

12. Täby

18. Tyresö

19. Lidingö

22. Sundbyberg

29. Nykvarn

41. Upplands-Bro

50. Salem

51. Järfälla

92. Vallentuna

96. Stockholm

117. Huddinge

133. Haninge

138. Ekerö

144. Botkyrka

153. Malmö

156. Vaxholm

168. Göteborg

176. Norrtälje

182. Värmdö

218. Södertälje

233. Nynäshamn

Källa: Svenskt näringsliv