ANNONS

Kommunen stänger bajsrör i Hemmesta träsk

Bräddningsrör stängs i Hemmesta träsk.
Bräddningsrör stängs i Hemmesta träsk.
Alliansen har beslutat sig för att stänga bräddledningsröret i Hemmesta träsk. Men utsläppen upphör inte i och med det. Fortfarande sker bräddningar i Torsbyfjärden.
ANNONS

Beslutet att stänga ledningen som går ut i Hemmesta träsk fattades på tekniska nämndens senaste majmöte. Röret stängs med omedelbar verkan.

Enligt Malin Bellander (M), ordförande i tekniska nämnden, är det oklart om bajsvatten har läckt ut i Hemmesta träsk.

– Vi vet bara att vi bräddat vid själva pumpstationen, och sedan vet vi inte om det gått ut i träsket eller i Torsbyfjärden, säger hon.

När röret stängs ska de tidigare reningsbassängerna vid det före detta reningsverket i Hemmesta användas som en första plats att släppa ut avloppsvatten på vid bräddning. Därefter ska vattnet, som förut, ledas ut via rör i Torsbyfjärden.

Värmdö kommun har länge fått kritik från Värmdöbor efter att ha släppt ut bajsvatten i både Torsbyfjärden och Hemmesta. Enligt Malin Bellander jobbar kommunen aktivt på att stoppa bräddningarna.

ANNONS

– Vi bygger både tillfälliga bräddmagasin som bör vara klara i dagarna, samt att vi bygger permanenta bräddmagasin klara i september eller oktober. Vi har även bytt pumpar, besiktigat och lagat röret som går genom träsket och ut till Torsbyfjärden, och vi utreder också felaktiga påkopplingar av dagvatten som är en av de stora orsakerna till bräddningar, så vi tror och hoppas att vi ska klara detta, säger hon. 

Stängs efter juridiska oklarheter

Anledningen till att röret stängs i Hemmesta träsk ska vara juridiska oklarheter, då kommunen äger röret men en förening äger träsket. Tillstånd för röret att ligga i träsket fanns, enligt Malin Bellander, på 80-talet, sedan ”försvann” själva tillståndet när man sökte nya bygglov och någon glömde att skriva in röret. 

– Med andra ord är det oklart om kommunen har tillstånd för detta rör eller inte, om det gamla beslutet gäller efter ombyggnationerna på 90-talet eller inte. Då kändes det bättre att stänga röret, säger hon. 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.