Kommunen sålde hus – kan ha brutit mot lagen

Enligt ett köpeavtal ska huset ha sålts för drygt 153 miljoner.
Enligt ett köpeavtal ska huset ha sålts för drygt 153 miljoner.
 Bengt-Arthur Brewitz bor i huset och är med och driver processen mot kommunen.
Bengt-Arthur Brewitz bor i huset och är med och driver processen mot kommunen.
Bostadsrättsföreningen Muraren i Sundbyberg hade hoppats på att få köpa loss sina bostäder.
Så blir det dock inte då kommunen sålt huset till en byggherre, trots att föreningen kan ha haft förtur till att köpa det.
Föreningen har nu anmält kommunen till förvaltningsrätten.

Mitt i Sundyberg har tidigare skrivit om att kommunen vill sälja fastigheten Muraren 9 i korsningen Stationsgatan/Sturegatan.

Överst i huset ligger 62 lägenheter och i botten ligger flera affärslokaler. Medlemmarna i bostadsrättsföreningen, som bildades redan 2008, hade hoppats på att få köpa loss sina bostäder men i våras kom kallduschen att kommunen sålt huset.

Föreningen har nu överklagat försäljningen till förvaltningsrätten och ordföranden, Bengt-Arthur Brewitz, menar att kommunen begått rena lagbrott när de tagit beslutet att sälja huset. Han menar också att de boende har så kallad hembudsrätt, alltså förköpsrätt till fastigheten.

Vi har rätt att köpa huset till det pris som fastighetsägaren sätter.

– Vi har rätt att köpa huset till det pris som fastighetsägaren säljer för. Vi har redan finansiärer som är beredda att köpa lokalerna i botten och dela huset med oss, säger Bengt-Arthur Brewitz.

Experten: ”De har troligen rätt”

Såldes för 153 miljoner

24 april fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja Muraren 9. Men huset var då redan sålt. I ett köpeavtal mellan Förvaltaren och det nystartade aktiebolaget Lokalfastigheter Centrala Sundbyberg 1 AB, som Mitt i Sundbyberg tagit del av så överläts fastigheten till det nya aktiebolaget genom ett avtal redan 21 mars, till en summa om 153 381 697 kronor. Alla aktier i det nya bolaget skulle sedan överlåtas till bostads- och byggföretaget Atrium Ljungberg, enligt avtalet.

– Enligt kommunallagen har kommunen inte rätt att göra en sådan försäljning utan beslut i kommunfullmäktige, något som man uppenbarligen kom på och därför tog ett beslut, men efter att huset var sålt, säger Bengt-Arthur Brewitz.

I ett skuldebrev som Mitt i tagit del av framgår också att det är Förvaltaren som lånat ut de dryga 153 miljonerna till det nya bolaget för att de ska kunna köpa Muraren 9.

Förbestämd köpare

Bengt-Arthur Brewitz menar även att det aldrig funnits någon chans för andra intressenter att lägga bud på huset. I avtalet som skrevs under 21 mars fanns nämligen ett krav på att Atrium Ljungberg köpte alla aktier i det nya bolaget, Lokalfastigheter Centrala Sundbyberg 1 AB, samtidigt som bolaget fick tillträde till huset.

I ett nytt avtal mellan Förvaltaren och Lokalfastigheter Centrala Sundbyberg 1 AB den 30 maj, strök man dock det kravet och skrev in att parterna själva fick bestämma när tillträdet skulle ske.

 Jag är tämligen säker på att Förvaltningsrätten kommer att upphäva kommunfullmäktiges beslut.

– Jag är tämligen säker på att Förvaltningsrätten kommer att upphäva kommunfullmäktiges beslut och förklara att kommunen inte kan sälja fastigheten till Atrium Ljungberg då vi hävdat vår hembudsrätt, säger Bengt-Arthur Brewitz som överklagat försäljningen på bostadsrättsföreningens uppdrag.

Kommunen menar dock att allt har gått rätt till enligt kommunallagen.

– Vi gör bedömningen att allt har gått till enligt gängse ordning. En majoritet i kommunfullmäktige tyckte dessutom att beslutet var bra och att Sturegatan och Landsvägen behöver utvecklas, sa Mikael T Eriksson, kommunstyrelsen ordförande till Mitt i i oktober.