Kommunen döper torg och gata efter Karin Boye

Karin Boye bodde under en del av sin uppgift i Huddinge och nu döper kommunen en väg och ett torg efter henne.
Karin Boye bodde under en del av sin uppgift i Huddinge och nu döper kommunen en väg och ett torg efter henne.
För exakt hundra år sedan flyttade Karin Boye till Villa Björkö. Nu döper kommunens natur- och byggnadsnämnd ett nytt torg efter författaren.

Karin Boye ska ge namn åt det nya torget vid kvarteret Brandstegen, har natur- och byggnadsnämnden i Huddinge beslutat.

– Jag tycker att det är skönt att vi äntligen kan ge Karin Boye som Huddingeprofil en tydligare plats i det offentliga rummet, säger Christian Ottosson (C), ordförande för nämnden.

Torget får namnet Karin Boyes plats och den södra delen av nuvarande Förrådsvägen ska byta namn till Björkebovägen. Namnet Björkebovägen kom som ett förslag från Karin Boye-sällskapet och namnändringen är tänkt att börja gälla efter färdigställandet av väganslutningarna vid torget.

– Karin Boye finns fortfarande i allra högsta grad med i många Huddingebors liv. Dessutom är det viktigt för tryggheten att vi tydliggör offentliga platser och deras sammanhang, säger Christian Ottosson (C).

Karin Boye och hennes familj flyttade till Huddinge 1915. Platsen de flyttade till ligger ungefär där Sjödalsgymnasiet finns i dag. Det var familjen själv som döpte sitt nya hem till Björkebo.

Karin Boye-sällskapet är väldigt nöjda med namnbytet.

– Det är klart att vi är jätteglada och tycker att det är väldigt roligt. Det är viktigt ur ett historiskt perspektiv att lyfta fram personer som bott i Huddinge. Det vore väldigt trevligt om den yngre generationen blir nyfiken på vem hon var. Vi uppskattar det här jättemycket, säger Margareta Hedström, ordförande i sällskapet.

I närheten av torget finns redan Karin Boyes backe, och hela sällskapet tyckte att namnet Björkebovägen var ett bra namnförslag.

– Det var en i sällskapet som föreslog namnet . Vi alla står bakom det och tycker att det är jättefint, säger Margareta Hedström.

Fakta

"Ja visst gör det ont"

Karin Boye föddes år 1900 i Göteborg.

När hon var runt 15 år flyttade hon och hennes familj till Huddinge.

Karin Boye gick bort 1941 i Alingsås.

Hennes mest framstående verk är bland annat romanen ”Kallocain” och dikten ”Ja visst gör det ont”.