Dom i dag: Kommunen äger Duvslaget – men ska betala 2 miljoner

Duvslaget
Duvslaget har de senaste åren, innan hyresavtalet löpte ut, främst använts som festlokal.
I dag avgjordes den utdragna tvisten om vem som äger Duvslaget, det lilla röda trähuset vid Edsviks konsthall.
Tingsrättens domslut är att Sollentuna kommun har äganderätten till huset, men domen säger också att kommunen ska betala cirka 2 miljoner kronor till den ideella föreningen Stallbackens vänner.

– Det är bra att det är klargjort att vi äger huset. Nu ska vi sätta oss in i hur tingsrätten har resonerat innan vi kan säga mer om domen, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Att behöva betala 2 miljoner kronor var väl inte vad ni hoppats på?

– Vi måste veta exakt vad de säger och vi ska analysera domen. Först därefter bestämmer vi hur vi ska gå vidare och om vi ska gå vidare, säger Henrik Thunes.

Tvisten uppstod 2017

Bakgrunden är att Stallbackens vänner hyrde Duvslaget av kommunen och rustade upp det med ideella krafter. När huset brann ner 2009 byggde föreningen upp det på nytt med försäkringspengarna, cirka 3 miljoner kronor.

Därför anser föreningen att de äger huset och ville inte lämna det till kommunen när hyresavtalet löpte ut 2017,  medan kommunens mening var att Sollentuna kommun hade äganderätten.

Parterna kunde inte komma överens och nu har fallet alltså avgjorts – åtminstone i en första juridisk instans.

Jan R Nilsson, ordförande i Stallbackens vänner, meddelar att föreningen accepterar tingsrättens dom och inte har några fler kommentarer för närvarande.