Kommunen om elevernas obehag: ”Vill att man ska uppleva tvärtom”

Entrévakter i Messingen i Upplands Väsby; Ordningsvakter i Messingen; Väktare i Messingen
Entrévakterna spärrar av vissa områden i Messingen.
Elever på Väsby nya gymnasium har uttryckt obehag för de nya ordningsvakterna i Messingen. De känner sig bland annat oroliga och iakttagna.
– Jag vill inte att någon ska uppleva att det är olustigt eller otryggt. Jag vill att man ska uppleva det tvärtom, säger Barbro Johansson.

Upplands Väsby kommun har infört vakter i entrén till Messingen som en del av trygghetssatsning, efter bråk och stök i kulturhuset.

Ordningsvakterna ska bland annat kontrollera lokalerna och ta reda på varför någon besöker Messingen.

Enligt Barbro Johansson, t f kultur- och fritidschef på Upplands Väsby kommun, har man fått in flera arbetsskadeanmälningar från anställda på Messingen om hotfulla situationer under vintern och våren.

– Och så har vi gjort polisanmälningar utifrån misstankar om narkotikaförsäljning och användning i våra lokaler. Eftersom skolan ligger i närheten av stationsområdet vet vi att vissa av företeelserna gärna flyttar in i Messingen när det blir kallt, för det är en allmän yta. Det har gjort att vi måste göra något åt frågan.

Elever är på sin vakt

Flera elever som Mitt i pratat med säger att de förstår syftet med vakterna men att de känner sig iakttagna och fördomsfullt behandlade.

En elev säger att den blev rädd när den såg vakterna under dagen för uppropet.

– Man kan inte skoja utan att de kollar, säger en förstaårselev.

– Det känns mer som kriminalvård än skola, säger en annan.

De menar att kommunen borde fokusera på relationsbyggande arbete i stället för hårda åtgärder.

Barbro Johansson menar att det redan finns en trygghetsvärd och skolpersonal som arbetar relationsskapande.

– Jag vill inte att någon ska uppleva att det är olustigt eller otryggt. Jag vill att man ska uppleva det tvärtom. Om det är något som händer ska man kunna vända sig till en person i närheten. Skolan måste prata med eleverna om hur de upplever att det är, säger hon och fortsätter.

– Vi tar det månad för månad och gör avstämningar. Det kan vara så att den information eleverna fått behöver vara fylligare.

MESSINGEN

Den nya ordningen på Messingen:

Ordningsvakterna börjar patrullera vid 13.00.

Vissa ytor av stängs av för allmänheten.

Biblioteket är fortfarande tillgängligt, och lokaler för behöriga.