Kommunen får hemläxa angående de hemliga inspelningarna

Du spelas in när du ringer till Upplands-Bro kommun.
Du spelas in när du ringer till Upplands-Bro kommun.
Datainspektionen: "Behandlar man personuppgifter ska man fundera över om man följer bestämmelserna i personuppgiftslagen".

För två dagar sedan kunde Lokaltidningen Mitt i Upplands-Bro avslöja att kommunen spelar in alla samtal som kommer in till kommunens kundtjänst – utan att den som ringer får information om det.

Avslöjandet har väckt starka reaktioner på Facebook, där flera personer ifrågasätter förfarandet. Några menar att det är okej att spela in, men då vill man veta det på förhand.

En del ifrågasätter lagligheten i det hela.

Gunilla Öberg, jurist på Datainspektionen, kan inte uttala sig om det aktuella fallet. Generellt gäller att om man vid digitala telefoninspelningar kan identifiera personerna som ringer så lyder det under personuppgiftslagen och då måste man informera om att man spelar in och i vilket syfte, annars är det inte tillåtet.

– Alla inblandade ska känna till att samtalet spelas in, säger hon.

Kan man säga att kommunen har en hemläxa att göra?

– Ja, behandlar man personuppgifter ska man fundera över om man följer bestämmelserna i personuppgiftslagen. Förutom krav på information måste man fundera ut hur man ska lagra inspelningarna, hur länge och i vilket syfte. Det måste vara ett berättigat ändamål, men jag kan inte säga att de gjort fel i detta specifika fall. Det är dessutom tvådelat, man spelar ju även in sin anställde plus den som ringer, säger hon.