ANNONS

Kommunen fick nej av Arbetsförmedlingen

Täby park hotell.
Täby park hotell.
Täby kommun vill att de nyanlända som anvisas kommunen ska tas från de boende på asylboendet Täby park hotell.

Nu har de fått avslag på sin begäran.

– Det är väldigt beklagligt, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).
ANNONS

Det har varit många turer kring kommunens politik för nyanlända den senaste veckan. Tidigare meddelades att de 200 till 300 modulbostäder som kommunen ville slå upp vid Karby gård bantas till ett 30-tal.

Enligt kommunen var anledningen att Länsstyrelsen signalerat att det inte skulle gå att slå upp större mängder modulhus på samma plats. Något som Länsstyrelsen sedan förnekade att man gjort.

Nu kommer nästa vändning i turerna kring nyanlända i Täby. I år ska kommunen ta emot 273 stycken nyanlända, det vill säga flyktingar som fått asyl. i samband med att det blev klart gick kommunledningen ut och begärde att dessa främst skulle tas från de asylsökande som redan bor i Täby på Täby park hotell. Detta för att främja integrationen.

– Det finns många på Täby park hotell som går i skolan här i kommunen, som har skaffat ett kontaktnät här, det vore märkligt om man flyttade dem härifrån och istället flyttade in nya, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).

Begäran har nu fått avslag av Arbetsförmedlingen. I ett brev till kommunen skriver en enhetschef på myndigheten att de delar uppfattningen om att det vore bra för integrationen om närhetsprincipen alltid tillämpades, men att det inte alltid går att göra. Dels handlar det om systemtekniska skäl, då Arbetsförmedlingen inte vet vilka av de boende på Täby park hotell som kommer att beviljas uppehållstillstånd, och dels om att hänsyn måste tas till individuella behov av till exempel specialskolor.

Leif Gripestam säger att han är besviken på beskedet.

– Här är de väldigt fyrkantiga, staten måste ge oss bättre verktyg att jobba med, annars kommer integrationen att försämras från en redan låg nivå, säger han.

Kommer du att driva frågan vidare?

– Ja, jag kommer att försöka påverka rikspolitiken. Vi ska försöka få ett antal riksdagsledamöter att driva frågan, säger Leif Gripestam.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.