ANNONS

Kommunen söker förare till bil mot inbrott

Så här ser grannsamverkansbil ut i Täby.
Så här ser grannsamverkansbil ut i Täby.
Efter förra årets inbrottsvåg undersöker Vallentuna kommun nu allmänintresset att införskaffa en bil till grannsamverkan.
– Jag behöver få reda på om det finns invånare som kan tänkas sig köra runt bilen på dagtid, säger Therese Eriksson, trygghets- och folkhälsosamordnare i Vallentuna kommun.
ANNONS

Som en inbrottsförebyggande åtgärd har kommunens trygghetssamordnare börjat undersöka intresset bland Vallentunaborna om att starta en bilförening med syfte att stötta grannsamverkan.

Men för att en sådan bil ska köpas in behövs det först tillräckligt med körsugna volontärer som kan fylla ett turschema.

– Jag har skickat en förfrågan till polisen som sköter kontakten med alla grannsamverkansgrupperna i Vallentuna om det finns ett intresse. Och hittills har jag fått svar från ett 20-tal som vill vara med, men jag behöver fler som har möjligheten att köra under dagtid, säger Therese Eriksson, trygghets- och folkhälsosamordnare i Vallentuna kommun.

Bidra med ögon

Tanken är att bilen ska underlätta för grannsamverkan att upptäcka eventuella tjuvar som är färd med att göra intrång i någons hem. Men det handlar inte om att volontärerna ska utföra några polisiära ingripande.

– Det är inte meningen att man ska agera polis, utan det handlar om att bidra med ett par extra ögon, få in tips till polisen och observera. Det är ett samarbete mellan invånarna, kommunen och polisen. Där kommunen får dra sitt strå still stacken genom att samla invånare att köra bilen, sen håller polisen i förarutbildningar.

Inbrotten har fördubblats på ett år

Frågan om en mer organiserad grannsamverkan har aktualiserat efter att antalet anmälda inbrott fördubblades i Vallentuna mellan 2016 och 2017.

– Procentuellt har det blivit en ordentlig ökning, men antal inbrott är fortfarande betydligt mindre i Vallentuna jämfört med Täby och Danderyd.

ANNONS

Finns i grannkommunerna

I ovan nämnda kommuner finns redan konceptet grannsamverkansbilar etablerat som ronderar i bostadsområdena.

– Jag pratade med ansvarige för granstödsbilföreningen i Danderyd. Han sa att de har fullt körschema varje vecka. Man får ingen ersättning för insatsen men belöningen är uppskattning från grannar när de åker runt.

Therese Eriksson välkomnar alla som vill vara med i en grannstödsbilförening att höra av sig till henne på mejladressen therese.eriksson@vallentuna.se. Anmälan är inte bindande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.