ANNONS

Kommunen förlänger inte avtalet med Välkommen till Värmdö

Välkommen till Värmdö
Välkommen till Värmdö är ett projekt för att hjälpa nyinvandrade att integrera.
Majoritet i Värmdö kommun inte att förlänga överenskommelsen med föreningen Välkommen till Värmdö, som hjälper nyanlända att etablera sig i kommunen.
ANNONS

I ett pressmeddelande berättar majoriteten i Värmdö kommun att de inte kommer förlänga det idéburna offentliga partnerskapet (IOP) med föreningen Välkommen till Värmdö, som handlar om sociala aktiviteter för nyanlända.

Under förra året bidrog kommunen med 250 000 kronor till verksamheten.

Anledningen är att de anser att de behöver renodla arbetet kring integrationen av nyanlända och de sociala aktiviteterna.

– Vi eftersträvar tydliga uppföljningar av kommunens avtal i alla sammanhang och i detta fall blir det svårt att ställa samma tydliga krav när IOP:er bygger mer eller mindre helt på tillit. Därför har vi också ett jobb att göra med att se över i vilken form vi vill ha våra samarbeten med en så viktig aktör som ideella sektorn, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Deshira Flankör

Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Värmdö kommun/Creative commons

Ebba Hagander Mir, som arbetat med det ideella nätverket sedan tre år tillbaka, är besviken på hur det hela har skötts.

–  De har återkopplat på helt felaktigt sätt. Det här är något vi ska prata om och inget vi ska få information om via pressmeddelande en halv månad efter att avtalet har löpt ut. Det är emot allt vi har kommit överens om i våra kontrakt, säger hon.

Ebba Hagander Mir - min lokala hjälte på Värmdö

”Med tanke på att det är en ganska liten slant för kommunen och en stor slant för oss, ställer det naturligtvis till det för oss mycket”, säger Ebba Hagander Mir, som även är nominerad till Min lokala hjälte. Foto: Stefan Källstigen

I avtalet står det att kommunen skulle meddela föreningen om framtiden senast den sista oktober förra året, något som de då menade inte var möjligt. Nu kom istället beskedet två veckor efter att avtalet hann löpa ut den sista januari. 

ANNONS

– Det känns riktigt ruttet. Nu måste vi lägga massor av tid och energi att försöka lösa de problem det här skapar, istället för att göra det vi faktiskt är riktigt bra på.

Även Julia Ekedahl-Lotoft (S), talesperson för etablerings- och arbetsmarknadsfrågor, anser att det är något som skaver.

– Det här är inte ett köp- och säljavtal eller en beställning från kommunen. Det handlar om ett samarbete där föreningen avlastar kommunen i sån verksamhet de inte kan bedriva själva. Föreningen är en integrationsmotor i Värmdö, säger hon. 

Julia Ekedahl-Lotoft (S) Värmdö kommun

”Det här är en viktig organisation som visar att kommunen har en kreativitet kring hur man kan jobba med integration. Det är väldigt sorgligt hur man i en handvändning inte lyckas ta vara på det”, säger Julia Ekedahl Lotoft (S). Foto: Pressbild

På onsdagen togs ärendet upp i möte med kommunstyrelsen. Socialdemokraterna yrkade på att avtalet skulle få fortsätta, vilket fick avslag av den styrande majoriteten.

Det var ingen rolig tillställning, säger Julia Ekedahl-Lotoft. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.